top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Wat zijn veel voorkomende ziektes bij een Jack Russel?


Zieke Jack Russel ligt op grond

We hopen natuurlijk allemaal dat onze lieve harige vriend zo gezond mogelijk is en dat ook voor lange tijd blijft.


Toch kunnen alle honden wel eens last krijgen van ziektes en aandoeningen, dus ook Jack Russels.


Veel rassen zijn voor de ene aandoening gevoeliger dan voor de andere. Wat zijn dan veel voorkomende ziektes en aandoeningen bij de Jack Russel?


Hier waren we zelf ook wel benieuwd naar, dus hebben we deze vraag onderzocht en zijn tot de volgende conclusie gekomen:


Ziektes en aandoeningen die veel voorkomen bij Jack Russels zijn onder andere ontwrichting van de knieschijf, staar, lensluxatie, hernia, hartproblemen, leverproblemen en nog een hoop andere. Sommige van deze gezondheidsproblemen veroorzaken vooral ongemak, terwijl andere levensbedreigend kunnen zijn indien er niet snel gehandeld wordt.


 

De code is gekraakt! Met 'Het Complete Handboek Voor De Jack Russel' ontdek je alles wat je moet weten om maximaal te kunnen genieten van je Jack Russel!Dit e-book zit vol waardevolle tips en informatie. Met dit e-book haal je een complete toolkit in huis om je Jack Russel met gemak op te voeden.


Je ontdekt manieren om de beste fokker te vinden, het trainingsproces te versnellen, de zindelijkheid te trainen, het voorkomen of afleren van geblaf en nog een hoop meer.


Ga nu hier naar de kortingspagina van het Het Complete Handboek Voor De Jack Russel en ontvang 5 gratis bonussen!

 

Gebitsproblemen

Veel Jack Russels kunnen last hebben van gebitsproblemen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een over- of onderbeet ontwikkelen, te weinig tanden hebben, of tanden hebben die scheef staan.


Tanden die scheef staan kunnen verholpen door je hond een beugel te laten dragen, zodat de tanden weer recht komen te staan. Ook kan je dierenarts ervoor kiezen om tanden te trekken als dat beter is.


Jack Russels kunnen ook snel last krijgen van een slechte adem. Dit is gelukkig makkelijk te verhelpen door minstens 3 keer per week z'n tanden te poetsen.


Overgewicht

Obesitas bij je hond kan voor veel problemen zorgen. Overgewicht zelf is al niet gezond en dit moet je graag willen verhelpen, maar het kan ook andere aandoeningen in de hand werken, zoals patella luxatie.

 

Aanbevolen voor jou:

 

Patella Luxatie (knieschijf uit de kom)

Meerdere honden kunnen hier last van hebben. Bij honden die last hebben van patella luxatie zit de knieschijf te los en kan deze uit de kraakbeensleuf schieten.


Misschien is het je wel eens opgevallen dat je hond tijdens het rennen ineens zijn poot optilde en naar buiten schopte. Hierdoor schiet de knieschijf weer terug op zijn plaats.Oogproblemen

Er zijn verschillende oogproblemen die Jack Russels kunnen teisteren.


Glaucoom

Een glaucoom is erg pijnlijk voor je hond en kan leiden tot blindheid als je het niet snel genoeg herkent en laat behandelen.


Je kan een glaucoom herkennen aan wazige ogen, scheel kijken, ogen samenknijpen, waterige oogjes, kop kantelen of als ze hun kop tegen een muur of voorwerp drukken om de druk te verlichten.


In ernstige gevallen kan een oog ook opgezwollen zijn of uitpuilen. Zorg dat je de symptomen hiervan snel herkent, aangezien een glaucoom ernstig is. Je wil dus snel bij je dierenarts zijn voor een oplossing.


Staar

Staar komt relatief vaak voor bij Jack Russel en kan ervoor zorgen dat ze blind worden.


Als de ogen van je hond troebel worden in plaats van dat ze helder zijn. Gelukkig passen de meeste honden zich goed aan als ze blind worden.


Lensluxatie

Bij lensluxatie verzwakken de kleine vezels die de ooglens op zijn plek houden en breken ze af, waardoor de lens verschuift.


Dit kan op z'n beurt de oorzaak worden van een glaucoom. Het is dus van belang dat je Jack Russel snel een operatie ondergaat om de lens te laten verwijderen.


Leveraandoening

Jack Russels kunnen last krijgen van een leveraandoening dat ze een 'Portosystemische Shunt' noemen. Hierdoor krijgt de lever te weinig bloedtoevoer, waardoor hij niet goed groeit en functioneert.


Deze aandoening herken je als je hond soms een aanval krijgt of als ze moeite hebben met plassen. In sommige gevallen kom je er vanaf met een aangepast dieet en medicatie, terwijl andere honden geopereerd moeten worden.


Ziekte van Cushing

De Ziekte van Cushing komt vaker voor bij oudere honden. Het zorgt ervoor dat de bijnieren een teveel aan steroïdhormonen aanmaakt.


De kenmerken van de Ziekte van Cushing bij je hond zijn:

  • Veel drinken

  • Meer plassen

  • Kale plekken in de vacht

  • Gewichtstoename

  • Meer etenslust

  • Dikke buik

Vaak is het goed te verhelpen door medicatie die je van je dierenarts meekrijgt.


Blaas- of nierstenen

Blaas- en nierstenen zijn erg pijnlijk, en Jack Russels hebben een aanleg om deze te krijgen.


Je dierenarts kan je misschien aanraden om elke 6 - 12 maanden een urinetest te doen, om eventueel zo snel mogelijk in te grijpen als blijkt dat je hond blaas- of nierstenen heeft of dat ze in ontwikkeling zijn.


Als je Jack Russel bloed in z'n urine heeft, moeite heeft met plassen of zelfs helemaal niet kan plassen, dan is dit ook een indicatie dat hij last heeft van stenen in zijn blaas of nieren.

Ga dus meteen naar de dierenarts!Heup en elleboog vervorming

Deze vervorming is het gevolg van een verkeerde ontwikkeling van de gewrichten tijdens de puppytijd. Naarmate ze ouder worden, merk je misschien dat ze erg stijf zijn; ze hebben bijvoorbeeld moeite met opstaan.


Dit kan leiden tot artrose. Het kan wel behandeld worden, maar het liefst wil je het voorkomen of in ieder geval zo snel mogelijk aanpakken.


De ontwikkeling van artrose kan je ook al proberen tegen te gaan door je Jack Russel goed op gewicht te houden, aangezien overgewicht artrose in de hand werkt.


Legg-Calvé-Perthes (LCP)

LCP is een aandoening die vaker voorkomt bij jongere Jack Russels en heeft te maken met de heup.


De exacte oorzaak weten we niet, maar waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat er te weinig bloedtoevoer is naar de heupkop, waardoor deze broos wordt en snel breekt. Een operatie is in dit geval vaak de oplossing.


Allergie

Net als mensen kunnen honden ook last krijgen van een allergie. Als ze allergisch zijn kunnen ze veel niezen en erg last krijgen van jeuk.


Jack Russels zijn helaas erg gevoelig voor het ontwikkelen van een allergie. Als hij vaak een oorinfectie heeft, dan kan dit ook een teken zijn van een allergie.


Epilepsie

Een epileptische aanval kan vaak verschillen oorzaken hebben. Soms is het als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel of orgaanfalen, andere keren kan het komen door een hersentumor of een beroerte.


Soms is er ogenschijnlijk ook helemaal geen reden.


De symptomen beginnen vaak tussen maand zes en jaar drie van hun leven. In ernstige gevallen hebben ze levenslang medicatie nodig en moeten ze regelmatig hun bloed laten testen.


Staart achterna zitten

Het achterna zitten van de staart is vaak een onschuldig spelletje en zie je vaak bij puppy's. Als het echter te vaak voorkomt en het wordt compulsief gedrag, dan moet er wat veranderen.


Als je hond iets te veel interesse toont in z'n staart, leidt hem dan af met een speeltje of snoepje. Hoe sneller je dit herkent, hoe makkelijker het af te leren is.


Hartproblemen

Jack Russels kunnen van meerdere hartaandoeningen last krijgen.


Pulmonalisstenose

Bij pulmonalisstenose is de longslagader niet goed gevormd, waardoor het bloed van het hart naar de longen deels geblokkeerd wordt.


Hierdoor kan je hond flauwvallen of kan hij niet zo goed tegen veel beweging. In veel gevallen kan het verholpen worden met een operatie en kan het leven van je Jack Russel verlengd worden.


Cardiomyopathie

Als je hond lijdt aan cardiomyopathie, dan kan hij last krijgt van een longoedeem, wat inhoudt dat er water in de long komt, of hij kan spontaan overlijden.


Als je Jack Russel erg vermoeid is na een wandeling of een stukje rennen en z'n ademhaling piept heel erg, dan zou hij last kunnen hebben van cardiomyopathie.


Mestceltumor

Een mestceltumor is een vorm van huidkanker bij je hond die relatief veel voorkomen bij Jack Russels. Hoe sneller ze weggehaald kunnen worden, des te beter.


Het lastige is vaak dat ze veel lijken op andere bulten, zoals vetbulten bij je hond. Laat elke bult bij je hond checken door de dierenarts, aangezien je nooit weet wat het kan zijn.


Als het kwaadaardig blijkt te zijn, kan het meestal snel verwijderd worden door middel van een operatie.


Doofheid

Doofheid kan erfelijk zijn bij sommige Jack Russels. Als z'n oren er verder goed uitzien, maar hij reageert niet op je, dan wordt of is hij misschien al doof.


Het is altijd goed om je dierenarts er even naar te laten kijken, want een flinke oorinfectie kan ook de dader zijn.


Hernia

Als je hond een hernia heeft, dan merk je vaak een bult op bij zijn buik of balzak die er niet hoort te zitten. Ga in dit geval ook weer langs de dierenarts.


Ziekte van Von Willebrand

Bij deze ziekte stolt het bloed van je hond niet goed, waardoor elk klein wondje eindeloos blijft bloeden.


Kijk hier voor de volledige uitleg. Als je hond lang en veel bloedt bij het hebben van een wondje, dan moet je hier snel naar laten kijken.


Niet-ingedaalde teelbal

Een niet-ingedaalde teelbal is over het algemeen niet heel schokkend. Het kan zo zijn dat er de ene dag wel 2 balletjes in de balzak zitten en de volgende dag niet meer.


Een hond met een niet-ingedaalde teelbal heeft wel een hogere kans om kanker te krijgen, dus is het verstandig om hem te laten castreren.


Conclusie

Een flinke waslijst dus met problemen die de Jack Russel kunnen kwellen.


Gelukkig zijn de meeste aandoeningen goed te verhelpen en als je een beetje goed oplet, dan kan je er op tijd bij zijn.


Dat er zoveel mogelijke aandoeningen zijn hoeft ook niet meteen te betekenen dat jouw Jack Russel daar ook daadwerkelijk last van gaat krijgen.


Als je vermoedt dat je Jack Russel last heeft van een van bovenstaande ziektes of van iets anders, ga dan altijd even langs je dierenarts voor een check-up.


En heb je toevallig hulp nodig bij de opvoeding van je Jack Russel, en/of wil je gewoon alles weten wat je zou moeten weten over de Jack Russel?


Dan heb ik wat voor je!


Snel en gemakkelijk je JRT opvoeden met behulp van Het Complete Handboek Voor De Jack Russel!

Er zijn je al veel mensen voor geweest die een Jack Russel Terriër hebben opgevoed en grootgebracht.


Dat ging lang niet altijd even soepel. De Jack Russel is een koppig ras, en dat merk je wel tijdens de opvoeding. Helaas zal dat bij jou niet anders zijn.


Gelukkig is er Het Complete Handboek Voor De Jack Russel.


Dit is een compleet e-book geschreven door Jan Kramer (wat waarschijnlijk een pseudoniem is, maar dat maakt het niet minder waardevol).


Alles wat je wil weten, en eerlijk gezegd, MOET weten, staat hierin.


Het hele proces van het opvoeden van een Jack Russel is geperfectioneerd en teruggebracht tot een simpel, overzichtelijk, en volledig stappenplan.


De voor de hand liggende dingen, zoals het zindelijk maken van je pup, of het oplossen en voorkomen van probleemgedrag, worden stap voor stap uitgelegd.


Maar ook dingen waar je misschien niet zo snel aan zou denken, zoals hoe je de allerbeste fokker vindt voor jouw pup.


Het spreekt natuurlijk voor zich dat je je pup niet bij een broodfokker vandaan wil halen, maar hoe vind je dan wél die beste fokker? Dat legt Jan je uit in dit handige e-book.In dit handige e-book, waar je overigens direct toegang tot heb na aankoop, zijn een dierenarts en 2 erkende fokkers geïnterviewd.


Je kan er dus van uitgaan dat de informatie in dit boek klopt en je verder zal helpen bij de opvoeding van je Jack Russel pup.


Werken alle tips en adviezen in dit e-book toch niet voor jou en je hond? Dat is geen probleem, je hebt namelijk 60 dagen niet-goed-geld-terug garantie.


Je hebt dus niets te verliezen! Probeer het nu!
Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page