Een puppy opvoeden is een flinke taak. Bij de Jack Russel is dat niet anders.
Jack Russels zitten boordevol energie en kunnen erg koppig zijn. Daarom is het goed om zo snel mogelijk te beginnen met de opvoeding, om te zorgen dat hij weet dat je de baas bent.
Hoe je dat doet? Daar gaan we je met dit artikel mee helpen!
Bij het opvoeden van een Jack Russel puppy is het belangrijk om gelijk te beginnen met de opvoeding. Door veel te belonen en ongewenst gedrag te corrigeren zorg je dat de pup zijn plek leert kennen. Daarnaast is socialisatie erg belangrijk, maar ze hebben ook genoeg rust nodig.
Onderwerpen
8 tips voor het opvoeden van een Jack Russel
Om je Jack Russel tot een blije en sociale hond op te laten groeien, is een goede opvoeding belangrijk. Helaas gebeurt dat niet uit zichzelf.
Daarom hebben we hier 8 goede tips en technieken om de opvoeding van je Jack Russel pup tot een groot succes te maken.
1. Begin gelijk met de opvoeding
Jack Russel zijn erg slim en enorm actief, waardoor ze zichzelf soms flink in de nesten kunnen werken. Begin dus meteen met de opvoeding.
Gelukkig vinden Jack Russels het te gek om nieuwe dingen bij te leren, hier vallen jouw regels ook onder. Het hebben van regels is voor een hond niet zielig, dat vinden ze juist alleen maar prettig!
Begin ook meteen met het aanleren van de belangrijkste commando, zoals 'zit', 'lig', 'hier komen' etc. Daarnaast kan je ze ook nog de minder essentiële, maar wel leuke commando's aanleren, bijvoorbeeld 'geef poot'.
2. Beloon hem veel
De meeste honden willen ons graag tevredenstellen en houden ook nog eens van eten, dus als je hem veel beloont met snoepjes, speeltjes of complimenten op het moment dat hij iets goed doet, dan is dat dubbele winst voor hem.
Het is beter om je pup te belonen voor goed gedrag dan te straffen voor ongewenst gedrag.
3. Zorg dat hij zijn plek kent
Een Jack Russel houdt van regels. Als er namelijk geen duidelijke regels zijn, dan heeft hij het idee dat hij zelf de boel moet leiden, wat leidt tot gedragsproblemen.
Als er duidelijke regels zijn, hoeft hij zich geen zorgen te maken over het leiden van de roedel en heeft hij meer tijd om gewoon een blije hond te zijn.
4. Corrigeer ongewenst gedrag
Ook al is het beter om gewenst gedrag te belonen, soms is het toch wel even nodig om het ongewenste gedrag te corrigeren.
En met corrigeren bedoelen we dan zijn aandacht herleiden naar iets wat resulteert in gewenst gedrag.
Als hij bijvoorbeeld iets doet waar je niet van gediend bent, zoals het kauwen op je nieuwe bank, leid hem dan af met iets anders waar hij wél op mag kauwen, zoals een bal of speeltje.
"Een puppy heeft 18 - 20 uur slaap per dag nodig. Dit is omdat een pup vol in de groei zit en alle nieuwe prikkels in zich op moet nemen en verwerken."
5. Zorg dat je hem tijdelijk alleen kunt laten
Er zijn honden die goed alleen kunnen zijn en er zijn honden die er wat meer moeite mee hebben.
Toch moet elke hond wel wennen aan het feit dat hij soms even alleen moet zijn, dat houd je niet tegen. Het is dus fijn als je verlatingsangst kan voorkomen door je pup al vroeg te laten wennen aan het idee dat hij soms alleen is.
Dit doe je door hem wat speciaals te geven voordat je weggaat, zoals een Kong met wat lekkers. Laat je pup ook niet te lang alleen, zeker de eerste paar weken niet.
Geen enkele hond is graag lang alleen.
6. Zorg voor genoeg socialisatie
Socialisatie is zeker voor een Jack Russel pup erg belangrijk, aangezien hij agressief kan worden op het moment dat hij niet goed gesocialiseerd is vanaf jongs af aan.
Ga dus vaak met je pup naar buiten, naar een puppycursus of naar andere plekken waar hij met een hoop verschillende soort mensen en andere dieren kennis leert maken.
7. Let op z'n gezondheid
Geef je Jack Russel de juiste hoeveelheid voedsel en zorg dat dit van hoge kwaliteit is. Hoge kwaliteit voedsel heeft vaak vlees als hoofdingrediënt.
Dit voorkomt overgewicht bij je hond en andere veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij je Jack Russel.
Ga ook regelmatig langs de dierenarts voor een check-up, om eventuele klachten voor te zijn.
8. Geef hem genoeg rust
Jack Russels en puppy's in het algemeen rennen en spelen het liefst de hele dag, maar rust is ook belangrijk. Een volwassen hond slaapt zo'n 9 - 14 uur, maar een puppy heeft zelfs 18 - 20 uur slaap per dag nodig.
Dit is omdat een pup vol in de groei zit en alle nieuwe prikkels in zich op moet nemen en verwerken.
Laat hem lekker liggen als hij slaapt en maak hem niet wakker. Alleen 's nachts moet je er de eerste paar weken waarschijnlijk nog wel een paar keer uit om je pup uit te laten.
6 veelgemaakte fouten bij een Jack Russel opvoeden
Om je Jack Russel zo goed mogelijk op te voeden tot je lieve harige vriend is het belangrijk om te voorkomen dat je deze 6 veelgemaakte fouten ook maakt.
1. Niet gelijk beginnen met de opvoeding
Het niet gelijk beginnen met je Jack Russel opvoeden is een grote fout die je zeker wil voorkomen.
In het begin, als het nog een puppy is, dan is alles wat hij doet nog schattig en onschuldig, maar als je bepaald gedrag niet afleert kan dat zich ontwikkelen tot ongewenst gedrag in zijn volwassen jaren.
Aangezien je dat wil voorkomen, is het het beste om meteen te beginnen met de opvoeding zodra je nieuwe Jack Russel pup in huis komt.
Op deze manier leert hij zo snel mogelijk alle huisregels en hoe hij zich hoort te gedragen.
2. Schreeuwen en straffen
Veel honden gaan er niet goed op als er tegen ze geschreeuwd wordt. Dat geldt ook voor Jack Russels.
Schreeuwen en straffen werkt alleen maar averechts en kan er voor zorgen dat de band tussen jou en je hond geschaad wordt.
De beste manier blijft om goed gedrag op een positieve manier te belonen, met complimentjes en snoepjes bijvoorbeeld.
De cursus Brain Training For Dogs leert je ook om door middel van spelletjes en positiviteit je hond op te voeden. Zeker een aanrader dus!
"Wees consistent. Dat scheelt een hoop frustratie, zowel voor jou als voor de pup."
3. Niet de tijd nemen
Het is logisch dat je je verse pup zoveel mogelijk trucjes en regels wil leren, maar zorg dat je daar wel de tijd voor neemt.
Ook al leren puppy's snel, als je ze alles in een keer wil leren, dan werkt dit juist averechts.
Ze hebben tijd nodig om de dingen die ze hebben geleerd te verwerken. Het is dus ook belangrijk om ze genoeg rust te gunnen, zodat ze hier de kans voor krijgen.
4. Niet consistent blijven
Honden snappen het concept 'soms' niet. Heb je bijvoorbeeld als regel dat je pup niet op de bank mag, dan mag dit nooit.
Als hij de ene dag wel op de bank mag en de volgende dag niet meer, dan snapt hij niet meer wat er nou van hem verwacht wordt.
Wees hier dus consistent in. Dat scheelt een hoop frustratie, zowel voor jou als voor de pup.
5. De controle verliezen
Het is geen geheim dat puppy's soms best vervelend kunnen zijn; niet luisteren, spullen slopen en ga zo maar door.
Het is in deze situaties belangrijk om de controle te houden en niet boos te worden en te gaan schreeuwen.
Is hij van alles aan het slopen? Leid hem dan af met een speeltje of put hem uit door een stukje te wandelen.
6. Niet een deskundige inschakelen als het niet meer lukt
Als je zelf de ervaring nog niet hebt, of je hebt gewoon een hele lastige pup, dan hoef je je niet te schamen om hulp te zoeken.
Er zijn genoeg professionals die voor je klaarstaan om jou en je pup te helpen.
Echter, soms is een handboek waarin je alle geheimen worden verteld van de Jack Russel ook al genoeg. Gelukkig bestaat er al zo'n boek, getiteld: "Het Complete Handboek Voor De Jack Russel!"
"Het hele proces van het opvoeden van een Jack Russel is geperfectioneerd en teruggebracht tot een simpel, overzichtelijk, en volledig stappenplan."
Snel en gemakkelijk je JRT pup opvoeden met behulp van Het Complete Handboek Voor De Jack Russel!
Er zijn je al veel mensen voor geweest die een Jack Russel Terriër hebben opgevoed en grootgebracht.
Dat ging lang niet altijd even soepel. De Jack Russel is een koppig ras, en dat merk je wel tijdens de opvoeding. Helaas zal dat bij jou niet anders zijn.
Gelukkig is er Het Complete Handboek Voor De Jack Russel.
Dit is een compleet e-book geschreven door Jan Kramer (wat waarschijnlijk een pseudoniem is, maar dat maakt het niet minder waardevol).
Alles wat je wil weten, en eerlijk gezegd, MOET weten, staat hierin.
Het hele proces van het opvoeden van een Jack Russel is geperfectioneerd en teruggebracht tot een simpel, overzichtelijk, en volledig stappenplan.
De voor de hand liggende dingen, zoals het zindelijk maken van je pup, of het oplossen en voorkomen van probleemgedrag, worden stap voor stap uitgelegd.
Maar ook dingen waar je misschien niet zo snel aan zou denken, zoals hoe je de allerbeste fokker vindt voor jouw pup.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je je pup niet bij een broodfokker vandaan wil halen, maar hoe vind je dan wél die beste fokker? Dat legt Jan je uit in dit handige e-book.
In dit handige e-book, waar je overigens direct toegang tot heb na aankoop, zijn een dierenarts en 2 erkende fokkers geïnterviewd.
Je kan er dus van uitgaan dat de informatie in dit boek klopt en je verder zal helpen bij de opvoeding van je Jack Russel pup.
Werken alle tips en adviezen in dit e-book toch niet voor jou en je hond? Dat is geen probleem, je hebt namelijk 60 dagen niet-goed-geld-terug garantie.
Je hebt dus niets te verliezen! Probeer het nu!
Conclusie
Het opvoeden van een Jack Russel is een flinke taak, maar hopelijk wordt het door deze tips een stuk gemakkelijker en kan je het maken van een aantal veelgemaakte fouten voorkomen.
Succes met het opvoeden van je Jack Russel pup, maar vooral ook veel plezier!
Comentários