top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Hoe oud wordt een Labrador Retriever?


Labrador Retriever naast raam met gordijn

Wanneer je kiest voor een hond, dan hoop je natuurlijk dat je trouwe metgezel zo lang mogelijk bij je blijft. Een hond brengt gezelligheid, gezelschap en door veel te wandelen brengt hij je ook nog eens gezondheidsvoordelen.


Maar hoe oud wordt een Labrador eigenlijk?

Labradors worden gemiddeld tussen de 10 jaar en 12 jaar oud. De uiteindelijke leeftijd van je Labrador Retriever is afhankelijk van diverse factoren, zoals het geslacht, de genen en de verzorging. Door onder andere hoge kwaliteit voedsel en goede verzorging vergroot je de kans dat je Labrador langer leeft.

Onderwerpen


Gemiddelde leeftijd van de Labrador Retriever

Een Labrador is een middelgrote hond. Gemiddeld worden die zo’n 10 tot 12 jaar oud. Er spelen echter diverse factoren mee die de hoogst haalbare leeftijd van je hond bepalen. Op sommige factoren heb je zelf invloed, op andere factoren heb je helaas als baasje totaal geen invloed.


Later in dit artikel lees je wat je zelf allemaal kunt doen om je hond een zo lang mogelijk leven te laten leiden. Laten we eerst wat vertellen over de diverse aspecten die invloed hebben op de levensduur van je hond.

Welke aspecten beïnvloeden de levensduur?

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de duur dat een Labrador Retriever kan leven:

  • Geslacht: Gemiddeld leven teefjes zo’n 1 á 2 jaar langer dan reutjes. Dit is door onderzoek gebleken. Het is echter nog niet duidelijk waarom dit zo is.

  • Genen: Net zoals bij mensen spelen ook bij honden hun genen een grote rol. Als de ouders van de hond goede genen hebben, dus gezond en energiek zijn, dan heeft ook jouw hond grote kans op deze goede genen. En daarmee dus een goede kans op een lang gelukkig leven.

  • Gezondheidszorg: Het is belangrijk om je hond regelmatig langs de dierenarts te brengen voor een controle. Op die manier zorg je ervoor dat eventuele ziektes op tijd worden opgemerkt.

  • Gebitsverzorging: Een gezonde Labrador Retriever heeft over het algemeen weinig last van gebitsproblemen. Zorg er toch voor dat je het gebit van je hond zo gezond mogelijk houdt, ze hebben het hard nodig. Door tandvleesproblemen kunnen bacteriën eenvoudig in de bloedbaan terecht komen, met alle nare gevolgen van dien. Regelmatig poetsen dus, dat hondengebit.

  • Gewicht: Een Labrador Retriever heeft al gauw overgewicht. Dit ras moet er slank uitzien. Als je zijn ribben kunt zien, dan is de hond te dun. Wel moet je de ribben eenvoudig kunnen voelen, op dat moment heeft de hond een goed gewicht.

  • Voeding: Het is belangrijk dat je kiest voor kwalitatief hoogwaardige voeding voor je huisdier. Let er op dat de voeding zo min mogelijk conserveringsmiddelen en smaakstoffen bevat. Hoewel het schattig is dat je hond lekker met je mee eet, is het niet gezond voor de hond. Hier worden ze al snel te dik van.

  • Neutralisatie: Door de hond te castreren of te steriliseren verklein je de kans op diverse soorten tumoren. Op die manier help je dus om de levensduur van je hond te verlengen.

  • Vaccinaties: Er zijn nog steeds ziektes waar je hond flink ziek van kan worden en waar deze zelfs aan kan overlijden. Denk dan bijvoorbeeld aan Parvo of hondsdolheid. Gelukkig kun je je dier hiertegen beschermen door hem op tijd zijn vaccinaties te laten geven door de dierenarts.

  • Activiteiten: Een gezonde hond houdt van spelen! Het is goed voor zijn mentale gezondheid én voor zijn fysieke gezondheid. Gooi een balletje dat hij kan gaan apporteren, doe een trekspelletje met een flos of ga een heerlijk eind met hem lopen. Leuk én hartstikke belangrijk voor zijn immuunsysteem.



Bekende gezondheidsproblemen

Helaas is dit lieve trouwe ras bekend met een aantal veel voorkomende gezondheidsproblemen. Niet allemaal zijn ze levensbedreigend, maar toch is het van belang om alert te zijn op deze problemen die zich mogelijk bij je Labrador kunnen voordoen.

Heupdysplasie. Een afwijkende ontwikkeling van het heupgewricht. Doordat de heupkom en kop niet goed op elkaar aansluiten, wordt er kracht uitgeoefend op de omgeving van het heupgewricht. Dit kan leiden tot artrose.

Elleboogdysplasie: Hetzelfde als heupdysplasie, maar dan bij de elleboog.

Cataract. Een oogafwijking, ook wel beter bekend als grauwe staar.

prcd-PRA. Progressive rod/cone degeneration-Progressieve Retina Atrofie. Hierbij wordt het netvlies afgebroken, wat leidt tot blindheid.

Retina Dysplasie. Dit is een abnormale ontwikkeling van het bindvlies van het oog, die uiteindelijk ook kan leiden tot blindheid.

Koperstapeling. Deze ziekte leidt tot leverontsteking, wat vaak fataal is als het te laat wordt ontdekt.

EIC. EIC is Exercise Induced Collapse. Tijdens een intense activiteit raakt de hond ineens verzwakt, oververhit en hij stort in. Na wat rust herstelt de Labrador weer.

HNPK. Dit is een erfelijke huidafwijking waarbij er op de neus van de hond pijnlijke korsten en kloofjes komen. Ook wel bekend als korstenneus.

RD/OSD. Bij deze ziekte vervormt het netvlies, en dit in combinatie met vervormingen van het skelet.

Atopische Dermatitus. Een chronische ziekte van de huid, waarbij er ontstekingen en jeuk ontstaan.

Epilepsie. Bij epilepsie treden er herhaaldelijk toevallen op. Hier is prima mee te leven, als je maar weet wat je als baasje kunt doen wanneer je hond hier last van heeft.

Hoe kun je zelf zorgen dat je hond zo oud mogelijk wordt?

Zelf kun je met bepaalde zaken rekening houden, om er voor te zorgen dat je Labrador Retriever een zo lang mogelijk leven heeft.

Laat je Labrador Retriever alleen op veilige plekken los lopen: Een Labrador houdt ervan om lekker te rennen. Doe dit alleen op veilige plekken. Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. Je moet er niet aan denken, maar een aanrijding met een auto overleeft je Labrador vaak niet.


Zorg op tijd voor de juiste vaccinaties: Om je hond zo goed als mogelijk te beschermen tegen mogelijk gevaarlijke ziektes, is het van belang om je Labrador pup op tijd te laten vaccineren. Zo zorg je voor een goede bescherming en help je mee aan een gezond leven voor je hond.

Regel een hondenpenning en GPS Tracker: Om je hond niet kwijt te raken, is het slim om een hondenpenning met een adres of telefoonnummer erop aan de riem te doen. Ook kun je een GPS Tracker installeren, zoals deze. Zo kun je altijd van een afstand zien waar je Retriever uithangt.

Maak van een dierenartsbezoek een goede gewoonte: Ga jaarlijks met je hond langs bij de dierenarts. Zo leren zij je hond kennen en zien ze al snel wanneer er iets mis lijkt te gaan in de gezondheid van je hond.

Voeding van hoge kwaliteit: Investeer in goede voeding. Door te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige voeding, houd je de gezondheid van je hond op pijl. Vraag eventueel advies aan je dierenarts wat de beste voeding is voor jouw hond.

Spelen en rennen: Houd de spieren en gewrichten van je hond gezond door lekker vaak met hem buiten te spelen. Ook zorg je er zo voor dat je hond geen overgewicht ontwikkelt.

Blonde Labrador met bal in mond loopt op de stoep

Hoe oud werd de oudste Labrador Retriever?

De oudste Labrador Retriever ooit komt uit Engeland. Dit is ook het land waar de hond oorspronkelijk vandaan komt. Deze hond werd maar liefst 29 jaar oud! Wat een gelukkig baasje, een hond die zo oud wordt.

Conclusie

Dit ras is een ontzettend lieve gezinshond, een trouwe kameraad voor het leven. Heerlijk om mee te wandelen, te spelen en om samen te genieten van heel veel knuffels. Wanneer je rekening houdt met mogelijke gezondheidsproblemen en zelf goed voor je hond zorgt, dan is de kans groot dat je liefste huisdier heel lang onderdeel kan zijn van je leven.


Wil je nou echt alles weten over je Labrador? Overweeg dan om het e-book "Het Complete Labrador Handboek" aan te schaffen.


Het zit boordevol informatie; of je nou op zoek bent naar een goede fokker, je puppy wil opvoeden of tegen problemen in de opvoeding aanloopt, alles staat erin om je te helpen met de opvoeding en verzorging, zodat jij en je hond volop kunnen genieten van elkaar.


Lees onze review om er meer over te weten te komen of ontvang het boek hier direct!


Meer artikelen

Opmerkingen


bottom of page