top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Hoelang duurt de rui bij een Labrador Retriever?


haar van labrador in de rui in de vorm van een hart
Zo wordt het haar van je Labrador nog eens goed benut!

Waarschijnlijk ligt op dit moment je hele huis vol met bossen haar. Een plukje hier, een plukje daar. Ook je bank en kleding worden niet gespaard. Zelfs met drie keer per dag stofzuigen ligt de kamer binnen no-time weer vol met haren.


Je denkt bij jezelf: "Hoelang duurt dit nog?"


Wij hebben het voor je uitgezocht en dit is het antwoord!


Over het algemeen duurt de rui bij Labradors 3 tot 4 weken, maar de exacte duur verschilt per Labrador. Door elke dag even te borstelen, haal je de losse haren uit de vacht waardoor er minder haar verspreid wordt door je huis en je Labrador minder jeuk heeft.


Onderwerpen


Wat is de rui?

Er zijn honden die minimaal verharen, die misschien een keer in de twee jaar even een periode hebben dat er wat meer vacht loslaat, maar die de rest van de tijd zo goed als niet verharen.


Labradors, net als veel andere honden, verharen het hele jaar door. De ene hond heeft er meer last van dan de andere. Dit is een natuurlijk proces van de haarcyclus.


De vacht groeit namelijk in fases:

 • In de eerste fase groeit de vacht actief. De vacht groeit dan een periode aan een stuk door.

 • De tweede fase is de rustfase. Het haar stopt dan met groeien en laat zich los van het haarzakje. Dit is de fase waarin haren uit gaan vallen of waar de kam of borstel een stuk voller zit met haar dan normaal.

 • Tijdens de derde en laatste fase valt het haar volledig uit zodat het plaats kan maken voor nieuw haar, waardoor een nieuwe cyclus begint van de haargroei.

Als een Labrador Retriever in de rui is, dan betekent dit dat hij haren verliest om plaats te maken voor een nieuwe vacht. Dit gebeurt vaak in de herfst en in de lente als voorbereiding op de winter en de zomer.


Waarom komt een Labrador in de rui?

Bij honden die in het wild leven is het zo dat de vacht een signaal krijgt op het moment dat het kouder begint te worden en de dagen korter worden. Dit zorgt ervoor dat ze hun huidige vacht loslaten, zodat deze vervangen kan worden door de lekkere warme wintervacht.


Hetzelfde gebeurt als het weer warmer wordt en de dagen langer; de wintervacht maakt dan plaats voor de koelere zomervacht.


Waarom verhaart mijn Labrador het hele jaar door?

Voor onze honden die samen met ons in huis leven ligt het iets anders. Bij ons als mensen is het in huis namelijk altijd goed verlicht en is het altijd wel een aangename temperatuur.


Hierdoor krijgt de hond het hele jaar door het signaal dat hij zijn zomervacht moet behouden. Wanneer hij echter naar buiten gaat en het is koud, dan krijgt hij het signaal dat het tijd is voor de wintervacht.


Eenmaal binnen is het weer lekker warm en licht, dus krijgt hij weer het seintje dat z'n zomervacht nodig is; en zo gaat het cirkeltje steeds rond.


Hierdoor blijft je Labrador het hele jaar door verharen en staat je stofzuiger geen moment stil!Zit er verschil in de hoeveelheid haar die honden verliezen?

Hetgeen dat het meest bepalend is of je hond veel of weinig haar loslaat is het feit of hij een dubbele of een enkele vacht heeft.


Honden met een dubbele vacht, zoals de Labrador, hebben lange haren die een beschermlaag vormen tegen water en vocht. Daaronder zit een zachte, donsachtige laag haar die je hond isoleert en hem warm houdt door koude lucht tegen te houden.


De meeste honden hebben de neiging om het hele jaar door wel haar te verliezen, door de natuurlijke fases van de haargroei die ik eerder vermeld heb. Labradors, samen met andere honden met een dubbele vacht, verliezen toch wel een stuk meer haar dan honden met een enkele vacht.

 
 

Wat heeft invloed op de rui en verharen in het algemeen?

Er zijn een hoop factoren die meespelen die invloed hebben op de rui van je lieve viervoeter. Elke hond is verschillend.


Dingen die meespelen zijn:

Al deze factoren hebben invloed op de kwaliteit van je Labrador z'n vacht en dus ook op hoeveel last hij heeft van het ruien.


Labrador onder kleedje
"Die wintervacht is helemaal nergens voor nodig, ik gebruik wel een kleedje."

Wat kan je doen om de ruiperiode makkelijker door te komen?

Helaas kan je de rui bij je Labrador niet compleet voorkomen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om het haarverlies iets te verminderen. Zo krijgen jij en je stofzuiger toch nog wat rust!


Niet al deze suggesties zijn wetenschappelijk even sterk onderbouwd. Sommige van deze suggesties doen de ronde en zouden misschien kunnen helpen. Maar als je met je handen in het haar zit - letterlijk en figuurlijk - is elke mogelijke oplossing welkom, toch?


Dit kan je doen om verharing van je hond te verminderen:

 • Een wonderproduct dat helpt tijdens de rui is een waterblazer. Dit is een soort hele krachtige föhn, waarmee je zo alle losse haren uit je hond z'n vacht blaast, maar ook vuil en water. Als je tijdens de rui regelmatig je hond buiten even "uitblaast", dan zul je een stuk minder haren in huis terugvinden. Klinkt interessant? Ik heb een artikel geschreven met de 10 beste waterblazers voor je hond. Gegarandeerd dat je daar de perfecte voor jou tussen vindt.

 • Regelmatig kammen helpt om de verspreiding van haren door je hele huis tegen te gaan. Door zo nu en dan even een kam door de vacht te halen pak je alle haren die ook maar een beetje los zitten al mee. Dit scheelt al aanzienlijk in de hoeveelheid haar die over je vloer en bank verspreid wordt.

 • Veel mensen zijn volledig onder de indruk van de FURminator producten. Bekijk zo het filmpje hieronder hoe een FURminator borstel jou kan helpen in de ruiperiode van je Labrador of andere hond. (Gebruik de FURminator alleen bij honden met een onder- en bovenvacht!)

 • Door na het kammen met een vochtige handdoek over je Labrador te gaan, pak je ook nog een hoop haartjes mee die in de rest van de vacht zijn blijven steken.

 • Geef ze tijdens de ruiperiode eens in de twee weken een lekker bad. Dit houdt de vacht schoon, gezond en het verwijdert een hoop haren. Kam voor het badderen en na het badderen de vacht even door om het ontharen zo effectief mogelijk te maken.

 • Er bestaan ook anti-rui shampoos, die de vacht van je hond gezond houden en zo helpen om sneller door de rui te komen.

 • Ook het gebruik van voedingssupplementen met Omega 3 & 6 kan bijdragen aan een gezonde vacht en minder haaruitval. Raadpleeg wel eerst even de huisarts voordat je zomaar begint met het geven van supplementen aan je hond. Een voedingssupplement die je eventueel kan gebruiken is deze op Brekz.nl.

 • Zorg dat je hond geen last heeft van allergieën. Nou is het sowieso fijn als je hond geen last heeft van een eventuele allergie, maar als hij in de rui is en hij blijft zichzelf maar krabben, dan waait zijn vacht continu de kamer door. Dan kan je blijven schoonmaken! 

Wil jij nou ook zo'n te gekke FURminator? Dan kan je die hier vinden op bol.com!

 

Voeding veranderen

De voeding van je Lab kan een grote impact hebben op de kwaliteit van de vacht. Als je lage kwaliteit hondenvoer hebt, dan krijgt je hond niet genoeg van de juiste voedingsstoffen om z'n vacht mooi en sterk te houden.


Ga zelf even na of het mogelijk is om betere voeding te kopen als dit het geval is, of kijk er samen met je dierenarts naar.


Als je zoekt naar goede kwaliteit voeding, ga dan op zoek naar voedsel met vlees als het hoofdingrediënt. Of dit nou brokken zijn, natvoer of blikvoer maakt verder niet zoveel uit, als het maar van hoge kwaliteit is.


De beste voeding vind je wat mij betreft bij Just Russel. Zij maken hondevoeding volledig op maat voor jouw hond aan de hand van een aantal vragen. Ik heb een review geschreven over Just Russel, waarin ik alles uitgebreid uitleg en mijn eerlijke mening erover geef.


Ook kan het zelfs goed doen om af en toe wat 'mensenvoedsel' te geven, zoals een stuk komkommer, banaan of appel (zonder pit!). Deze producten bevatten aardig wat vocht, wat je Labrador helpt om gehydrateerd te blijven, en wat zijn vacht ten goede komt.


Heeft je Labrador zelf last van de rui?

Honden die verharen kunnen zeker last hebben van het verharingsproces. Het kan flink gaan jeuken, wat erg oncomfortabel is. In het ergste geval ontwikkelen ze huidproblemen, waar je al helemaal niet op zit te wachten (dan moet je weer op zoek naar een goede hondenverzekering die dat dekt).


Niet alleen tijdens de rui kunnen ze irritatie ervaren, maar ook tijdens het reguliere verharen kunnen ze hier last van hebben. Het is daarom belangrijk om routinematig je hond te verzorgen met een borstel, zodat zowel jij als je Labrador minder last hebben van al die haren!


Conclusie

De rui is zowel voor jou als voor je hond niet altijd even makkelijk, maar gelukkig zijn er toch nog een aantal dingen die je kunt doen om het ongemak voor jou en je Labrador tot een minimum te beperken.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page