top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Hond plast in huis: op bed, op de bank, bij visite! [Opgelost]


Hond plast tegen onkruid

Als jouw hond in huis plast, dan is dat natuurlijk erg vervelend. Hondenplas is vies en het stinkt, dus dit wil je zo veel mogelijk voorkomen.


Puppy’s worden uiteraard niet zindelijk geboren, dus dan kan het gebeuren als ze af en toe in huis plassen. Maar als jouw hond eerder wel zindelijk was, maar nu toch in huis plast, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand.


Lees daarom snel verder voor de verschillende plekken en situaties, waarin jouw hond binnen kan gaan plassen en de oplossingen hiervoor.


Onderwerpen


Hond plast op de bank of op bed

Honden plassen het liefst op een zachte ondergrond, zoals een bank of bed. Dat spettert niet en zijn geur wordt goed in de stof opgenomen.


Dat is leuk voor de hond, maar minder leuk voor jou. Want hoe beter de urine wordt opgenomen, hoe lastiger het is om de bank schoon te maken.


Als jouw hond op de bank plast, kun je proberen om hem vaker uit moet laten. Maar het kan ook een teken van pijn zijn.


Als je hond last krijgt van zijn gewrichten, dan doet het misschien zeer om van de bank of het bed af te komen. Een bank of bed is namelijk een behoorlijke sprong.


Hierdoor blijft hij te lang liggen, terwijl hij moet plassen. Dat kun je oplossen door een trapje naar de bank of het bed te maken of jouw hond te verbieden om op de bank of het bed te komen.


Hond plast in bench of mand

De bench of mand van jouw hond moet zijn veilige en comfortabele plek kunnen zijn. Hij zal dan ook altijd proberen te voorkomen, dat hij hier plast.


Plast hij toch? Dan kan dat verschillende redenen hebben.


Hij kan zich onzeker voelen en zijn eigen plek markeren door de plassen. Dit gebeurt vaak als hij een nieuwe huisgenoot heeft gekregen of is verhuisd.


In de bench kan hij plassen als je hem er te lang in laat. Hij kan dan simpelweg zijn plas niet meer ophouden. Dit kun je eenvoudig voorkomen door je hond regelmatig uit te laten.


Het kan ook zijn dat hij zijn plas laat lopen als hij slaapt. Dat kan door ouderdom zijn, maar het kan ook door een blaasontsteking komen. Laat je hond in dit geval dus altijd even door de dierenarts nakijken.


Hond plast in huis bij begroeting en visite

Als jouw hond een plasje laat lopen als je thuiskomt of als er visite komt, dan is dit een teken van blijdschap en onderdanigheid. Pups die net zindelijk zijn, hebben hier vaak last van.


Ze vinden het zo spannend dat er visite komt, dat ze de controle over hun blaas verliezen. Ook volwassen honden die onzeker zijn, kunnen hier nog last van hebben.


Dit doen ze niet expres, dus straffen heeft geen zin en maakt het vaak juist erger. Laat je hond goed uit voordat er visite komt.


Of train hem, zodat jouw thuiskomst normaal wordt en hij niet onzeker hoeft te zijn. Als jouw hond meer zelfvertrouwen heeft, dan zullen deze plasjes minder voorkomen.


Hond plast in huis na verhuizing

Een verhuizing is een onzekere tijd voor een hond. Zijn vertrouwde plek is ineens verdwenen en hij moet wennen aan zijn nieuwe omgeving.


Om zijn nieuwe territorium eigen te maken kan hij in huis gaan plassen. Zo brengt hij zijn eigen geur aan in huis, waardoor hij zich beter thuis voelt.


Om plassen in huis te voorkomen na de verhuizing kun je je hond het beste voor de verhuizing een paar keer mee te nemen naar het nieuwe huis. Richt een plek in met zijn eigen spulletjes, zodat hij iets in het nieuwe huis herkent.


Voorkom dat er na de verhuizing nog verbouwd moet worden. Dit zorgt voor enge geluiden en vreemde mensen in huis, waardoor je hond angstig kan worden.


Hond plast in huis bij anderen

Als je op visite gaat, dan neem je natuurlijk graag je trouwe viervoeter mee. Maar als hij dan ergens zijn poot optilt voor een plasje, dan is dat natuurlijk ontzettend beschamend.


Een oplossing is natuurlijk om je hond nooit mee te nemen, maar dat is wel erg ongezellig. Beter kun je iets doen aan de oorzaak van de plas.


Als jij op visite gaat in een huis waar andere honden zijn, dan moet je dit goed begeleiden. Zorg dat jouw hond zich niet dominant opstelt, maar zorg ook dat de andere honden jouw hond met rust laten.


Dan voelt jouw hond zich beschermd en veilig en zal hij minder snel plassen. Zijn er geen honden in huis, zorg dan dat jouw hond een eigen plek heeft. Neem zijn eigen mand mee en zet die op een rustige plek in huis.


Hond plast in huis door stress en verlatingsangst

Stress is een belangrijke oorzaak van plassen in huis. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je hond alleen thuis moet blijven, of juist als je thuiskomt.


Als je hond plast als je weg bent, dan heeft hij waarschijnlijk last van verlatingsangst. Hier kun je je hond gedeeltelijk in trainen door steeds heel kort van huis te gaan en meteen weer thuis te komen.


Bij binnenkomst gedraag je je volkomen normaal. Zo leert de hond, dat het heel normaal is, dat je af en toe weggaat. Dan kun je de tijd dat je weg bent steeds verder uitbouwen, als je hond tijdens je afwezig rustig blijft.


Om je hond zich minder alleen te laten voelen kun je ook de radio of tv aan laten staan. De gordijnen dicht helpt, want dan kan je hond je niet zien vertrekken.


Mocht dit allemaal niet werken, dan zijn er middelen die de stress bij je hond verminderen. Bijvoorbeeld verdampers, zoals deze, die je in het stopcontact steekt of sprays als deze, waarmee je de mand van de hond in kan sprayen.


Hond plast in huis tijdens het spelen

Als jouw hond in huis plast tijdens het spelen, dan kun je dit eenvoudig voorkomen door hem voor het spelen uit te laten of even in de tuin te laten plassen.


Waarschijnlijk gaat jouw hond zo op in het spel, dat hij vergeet, dat hij moet plassen.


Het kan ook zijn, dat je te ruw speelt met hem. Hij voelt zich dan onzeker, wat zich kan uit in plassen.


Hond plast in huis door loopsheid

Als je hond loops is, dan zal ze vaker moeten plassen. Dat heeft twee redenen.


Allereerst kan ze gewoon haar plas minder goed ophouden als ze loops is. Ten tweede wil jouw hond aan andere honden laten weten dat ze loops is.


Daarvoor doet ze overal plasjes om haar geur achter te laten. Zeker als er ook reuen in huis zijn, zal ze dit ook in huis proberen te doen.


Deze plasjes kun je voorkomen door je hond tijdens de loopsheid vaker uit te laten. Ook kun je een loopsheidbroekje gebruiken, zoals deze. Deze vangt niet alleen het bloed op, maar ook de urine.


De loopsheid voorkomen kan natuurlijk ook. Daarvoor moet je je hond laten steriliseren.


Hond plast in huis door ouderdom

Als je hond ouder wordt, dan kunnen er ook vaker wat ongelukjes gebeuren. Dit kan verschillende oorzaken hebben.


Lees hierover ook mijn artikel over oudere honden die in huis plassen.


Oudere honden kunnen incontinent worden. De beste oplossing daarvoor is om vaker een korte wandeling met je hond te maken in plaats van een grote wandeling.


Ook kun je een plek in huis maken waar je hond mag plassen met doeken, die de urine goed opnemen. Of een binnenshuis hondentoilet met kunstgras, zodat de kans groter is dat je hond daar z'n plasje gaat doen.


Een andere oorzaak van meer plassen kan zijn dat je hond meer drinkt of dat je hond dement wordt. Dan is hij simpelweg vergeten, dat hij niet binnen mag plassen.


Schoonmaaktips voor als je hond in huis heeft geplast

Op gladde oppervlakken kun je urine eenvoudig weghalen met een natte doek of met een sopje. Zeker als je het plassen ziet gebeuren, dan kun je het meteen verwijderen met een doekje.


Kussen en dekens kunnen meestal gewoon in de was. Maar als je hond op de bank heeft geplast, dat is het lastiger om het te verwijderen.


Gelukkig zijn er speciale reinigingsmiddelen, waarmee je de urine uit de bekleding kunt krijgen.


Een laatste tip die ik je nog kan geven die je kan helpen als je hond in huis plast, is door een binnenshuis hondentoilet aan te schaffen.


Ideaal voor puppy's en oudere honden, maar ook voor volwassen honden die door andere omstandigheden in huis plassen.Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom een hond in huis plast. Vaak komt het door onzekerheid of stress.


In dat geval heeft straffen geen enkele zin en kan het er zelfs voor zorgen dat het plassen erger wordt.


Je kunt de stress verminderen door je hond te trainen, zodat hij gewend raakt aan bepaalde situaties. Ook zorg je ervoor dat je je hond regelmatig uitlaat, vooral bij pups en oude honden.


Als dat allemaal niet helpt, dan kun je het beste een bezoekje aan de dierenarts brengen om medische oorzaken uit te sluiten. Zeker als je hond altijd zindelijk was en ineens niet meer.


De oorzaken kunnen een blaasontsteking zijn, maar ook pijnlijke gewrichten. Ook kan jouw dierenarts je adviseren welke middelen je kunt gebruiken om stress bij je hond te verminderen.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page