top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Dit moet je doen als je hond schijnzwanger is!


Moederhond en pup lopen samen over het strand

Je hebt vast wel eens gehoord van schijnzwangerschap bij honden. Maar wat is dat eigenlijk precies en kan het kwaad voor je hond? Dat zal ik je in dit artikel uitleggen.


Schijnzwangerschap bij de hond ontstaat doordat de hormonen van een teef op gang komen tijdens de loopsheid. Het lichaam bereidt zich voor op het jongen van pups, ook al is ze niet gedekt. Hierdoor kan het gedrag en het uiterlijk veranderen. Steriliseren kan een oplossing zijn om schijnzwangerschap te voorkomen.


Onderwerpen


Als je wat meer wil weten over schijnzwangerschap, moet je beseffen dat een hond anders in elkaar zit dan een mens qua hormonen. Loopsheid van een hond is niet hetzelfde als menstruatie bij vrouwen bijvoorbeeld.


Iedere teef heeft een cyclus en zal eens in de zes tot acht maanden loops worden.


Het begint met de cyclus van een hond. De loopsheid kent een aantal fasen. Eerst zal ze wat bloed verliezen, daarna gaat ze geur afgeven die reuen aantrekt, en tenslotte zal ze klaar zijn om gedekt te worden.


Maar net als bij mensen betekent gedekt worden niet vanzelfsprekend dat ze ook succesvol bevrucht is en pups draagt. Nadat ze gedekt is, gaat haar lichaam hormonen aanmaken die haar vertellen dat ze zwanger is.


En of de hond nu echt zwanger is of niet, de afgifte van de hormonen is hetzelfde.


Daarom is het vaak moeilijk te ontdekken of je hond nu echt zwanger is of niet. Je hond weet het zelf ook niet helaas.


Wat is schijnzwangerschap?

Schijnzwangerschap is een normaal proces in de hormoonhuishouding van de hond. Het lichaam van de hond geeft signalen af dat de hond zwanger is.


Het is dus niet zo dat dit een psychisch probleem is van een hond die graag moeder wil worden, het is juist een lichamelijk hormonaal proces waar de hond last van kan hebben.


De hond is er dus echt van overtuigd dat ze zwanger is en zal zich daar naar gaan gedragen.


Wat zijn de symptomen van een schijnzwangere teef?

In de periode na haar loopsheid zie je soms dat er iets verandert in haar gedrag. Vaak zie je bijvoorbeeld dat de hond gaat nestelen en dikker wordt.


Daarnaast kan ze beertjes of ander zacht speelgoed gaan “bemoederen”. Vaak gaan deze honden ook melk geven.


Het komt ook voor dat honden ineens gaan grommen als je bij hun mand in de buurt komt. Dat gebeurt ineens, terwijl de hond dat nooit eerder gedaan heeft. Dat is ook een teken dat de hond waarschijnlijk (schijn)zwanger is.


Sommige honden veranderen hun gedrag helemaal als ze zwanger zijn. Vergeet niet dat je hond echt niet weet dat zij niet zwanger is en dat er een normaal proces plaatsvindt in haar lijf. Alles in haarzelf zegt tegen haar dat ze gaat jongen.


Schijnzwangerschap is dus eigenlijk een natuurlijk verschijnsel. Er mankeert niets aan je hond, er vinden allerlei natuurlijke processen plaats in haar lijf.


Wanneer zie je deze symptomen?

Als je je hond goed kent dan zal je merken dat er veranderingen in het gedrag van je hond plaatsvinden. Deze veranderingen zijn hormonaal gestuurd. Na de loopsheid geeft het lichaam vanzelf het signaal naar de hond dat ze moeder gaat worden.


Het kan voorkomen dat je hond onlangs loops is geweest en zelfs gedekt is. Doordat er hormonen worden afgegeven in de hond of ze nu succesvol gedekt is of niet, zal de hond in beide gevallen denken dat ze zwanger is.


Herkennen of je hond schijnzwanger is of écht zwanger


Doordat dezelfde hormonen hun werk doen tijdens een echte zwangerschap en een schijnzwangerschap, is het moeilijk om zelf vast te stellen of je hond echt zwanger is of niet.


Als je het zeker wil weten, moet je naar de dierenarts gaan.


Als blijkt dat je hond niet zwanger is en dus schijnzwanger is, kun je met de dierenarts bespreken hoe je het beste je hond kunt begeleiden. Bespreek ook als je het gevoel hebt dat je hond er onder lijdt.


Je teef verzorgen tijdens de schijnzwangerschap

Het zal tegen je gevoel in gaan als je veel van je hond houdt, maar je kunt beter niet “meegaan” in de gevoelens van je hond bij schijnzwangerschap.


Je moet het dus niet aanmoedigen. Als ze gaat nestelen en met dekens gaat slepen, kun je dit het best ongedaan maken als het klaar is.


Het best is om je hond af te leiden met andere dingen in plaats van mee te gaan met de schijnzwangerschap.


Wat te doen als je schijnzwangere hond blijft piepen?

Het kan zijn dat je hond af en toe piept tijdens de schijnzwangerschap. Het is het best om te proberen je hond gerust te stellen op zulke momenten.


Vertrouw je het toch niet, ga dan naar je dierenarts.


Waarom wordt een hond schijnzwanger?

Een hond kan zelf niet zoveel doen aan een schijnzwangerschap. Een teef wordt loops en heeft een cyclus die wordt gestuurd door hormonen. Eerst wordt er gedurende een paar dagen wat bloed afgegeven, daarna wat vocht als ze klaar is om te paren.


En of ze paart of niet, het proces van de aanmaak van zwangerschapshormonen gaat gewoon door. Zelfs als een hond nog nooit gedekt is, kan ze dus schijnzwanger worden.


Moet je schijnzwangerschap behandelen? Wanneer wel/wanneer niet?

Op zich kan een schijnzwangerschap van je hond geen kwaad.


Het is een natuurlijk proces en verloop van de hormoonbalans in het lijf van de hond. Maar als het lang duurt of je hond heeft er last van, dan kun je overwegen om contact op te nemen met je dierenarts.


Het kan zijn dat je hond aan haar tepels gaat likken. Dat is eigenlijk niet goed, omdat dat de melkproductie stimuleert. Het is te vergelijken met puppy’s die aanliggen en verwarrend voor de hond.


Je moet proberen te voorkomen dat ze aan haar tepels gaat likken. Ga niet zelf proberen de tepels af te vegen, want ook dat brengt de melkproductie op gang en bevestigt de hond dat ze pups heeft en blijft de melkproductie doorgaan.


Schijnzwangerschap voorkomen

Als je wil voorkomen dat je hond schijnzwanger raakt, kun je het best in overleg gaan met je dierenarts. Er zijn middelen op de markt die kunnen helpen bij het voorkomen van schijnzwangerschap.


Daarnaast is het belangrijk om alle gedrag van je hond dat richting schijnzwangerschap gaat te herkennen en niet te belonen of aan te moedigen.


In veel gevallen kun je je hond het best laten steriliseren. Overleg me je dierenarts of dit een goede optie is voor je hond.


Conclusie

Schijnzwangerschap is een verschijnsel dat wordt veroorzaakt door hormonen bij honden. Of een teef nu wel of geen paring heeft gehad, soms nemen hormonen de regie van het gedrag van je hond over. Je hond zelf kan daar niet zoveel aan doen.


Wat jij zelf kunt doen, is ervoor zorgdragen dat je hond niet wordt aangemoedigd in het gedrag dat hoort bij schijnzwangerschap. Kom je er niet uit, overleg dan met je dierenarts wat de beste oplossing is voor je hond.



Dit zijn mijn favoriete webwinkels voor al mijn hondenspullen!

Als hondeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je hond. Daarom koop je hoogstwaarschijnlijk regelmatig nieuwe spullen voor je hond.


Nieuwe speeltjes, nieuwe snacks, een nieuwe bench. Voor mij is het precies hetzelfde.


Mijn grootste favoriet voor het kopen van nieuwe hondenspullen is toch wel bol.com. Ze hebben een enorm aanbod en meestal heb je het de volgende dag al in huis!


Zelfs met het enorme aanbod heeft bol niet altijd wat ik zoek. In dat geval is mijn eerstvolgende keus vaak Medpets.nl of Brekz.nl.


Ook deze webshops hebben een geweldig aanbod, een goede reputatie en snelle levering.


Doe je volgende boodschap dus bij een van deze webshops en voorkom onaangename verrassingen!



Meer artikelen

Comments


bottom of page