top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Dit is waarom je pup of hond zo snel ademt!


Husky in mooi berggebied ademt snel

Je hond ligt gewoon rustig te liggen, en toch ademt hij veel te snel. Komt dit je bekend voor? En is het iets om je ongerust over te maken?


Als je vaststelt dat je hond te snel ademt, moet je een aantal stappen doorlopen om er achter te komen wat er aan de hand is.


Onderwerpen


Wat verstaan we onder ‘snel ademen’?

Als je hond of puppy net van buiten komt, als hij gerend en gespeeld heeft, kan het zijn dat hij snel ademt. Maar als je hond snel ademt zonder dat hij net “gesport” heeft, dan kan dat vragen oproepen.


Je kunt gewoonlijk goed zien hoe snel je hond ademt. Om vast te stellen of je hond te snel ademt of niet, moet je eerst begrijpen wat de normale ademhaling van je hond is.


Een normale, gezonde hond ademt tussen de 15 en 35 keer per minuut als hij rustig ligt. Tijdens uitlaten en rennen is dat uiteraard veel meer.


Als je hond meer dan 40 keer per minuut ademhaalt terwijl hij al een tijdje ligt, dan is dat niet normaal. Dan moet je op onderzoek uit gaan.


Hoe weet ik of mijn hond te snel ademt?

Om te weten of je hond te snel ademt, moet je een minuut lang z’n ademhaling tellen. Doe dit als hij slaapt of al een tijdje rustig ligt. Alle ademhalingen boven de 15 en onder de 30 per minuut is normaal, maar boven de 35 is dat niet.


Als hij meer dan 35 keer per minuut adem haalt terwijl hij rustig ligt, dan is er reden om je zorgen te maken.


Als je hond in rust echt meer dan 35 keer per minuut ademhaalt, kun je het best contact opnemen met de dierenarts.


Gratis tip:

De dierenartskosten kunnen met een pup aardig in de papieren lopen. Om flinke dierenartskosten te voorkomen, kan ik je zeker aanraden om een hondenverzekering af te sluiten.


Wil jij ook de beste verzekering voor jouw lieve pup, dan zou ik je aanraden om even mijn artikel te lezen waarin ik de beste hondenverzekeringen vergelijk.


(Heb je geen zin om alsnog hondenverzekeringen te vergelijken? Dan zal ik alvast de beste 2 voor je verklappen. Figo heeft namelijk de beste dekking en PetSecur is de goedkoopste en meest gekozen. Doe er je voordeel mee!)


Mogelijke oorzaken van te snel ademen

Eerst zullen we moeten vaststellen of het een probleem is dat je zelf kunt oplossen. Er zijn rassen die meer last hebben van ademhalingsproblemen dan andere rassen.


Honden met korte neuzen bijvoorbeeld, hebben normaliter al genoeg moeite met ademhalen. Dat komt omdat wij mensen te lang hebben doorgefokt op te korte neuzen met rassen als mopshonden, boxers en Boston terriërs.


Wij wilden graag hondenrassen met schattige korte neusjes. Maar het gevolg daarvan, is dat de tong van dit soort honden eigenlijk te groot is voor hun bek en dat de luchtwegen te nauw zijn.


Dat belemmert een goede ademhaling. In sommige gevallen heeft men stukken tong moeten verwijderen van honden, om ze goed te kunnen laten ademen.


Reden te meer om eens goed na te denken over het aankopen van dit soort rassen, en wat wij als mensen de honden eigenlijk hiermee aandoen. Als je hond tot dit soort hondenras behoort, zal je altijd extra moeten oppassen voor ademhalingsproblemen.


Een hond met een korte neus of een mopsneus zal sneller problemen krijgen bij warm weer dan een hond met een normale of lange neus.


Dat neemt niet weg dat ook andere hondensoorten problemen kunnen krijgen met de ademhaling. Het maakt niet uit welk ras je hond is, snel ademen kan een teken zijn dat er iets mis is.


Nog een aantal mogelijke oorzaken van te snel ademen kunnen zijn:

 • Astma

 • Bacteriële infectie van de luchtwegen

 • Bloedarmoede

 • Problemen met of druk op de luchtpijp

 • Hard rennen / uitputting / hitteberoerte

 • Geblokkeerde of ingestorte luchtpijp

 • Kennelhoest

 • Longontsteking of longziekten

 • Medicijngebruik

 • Misselijkheid

 • Parasieten zoals vlooien of teken

 • Pijn

 • Raskenmerken (honden met te korte neuzen)

 • Rook inhalatie

Misschien herken je iets in de lijst hierboven en kun je je hond helpen.


Mogelijke oorzaken waarom je hond snel ademt en hijgt

Het hoeft niet altijd zo te zijn dat er een probleem is als je hond snel ademt terwijl hij toch rustig ligt. Ademen voor een hond is zijn manier om zijn lichaamstemperatuur te reguleren.


Honden en puppy’s raken warmte uit hun lichaam kwijt op een andere manier dan mensen. Wij als mensen gaan zweten als het te warm is. Het vocht van ons zweet koelt op die manier onze huid waardoor onze lichaamstemperatuur zal zakken.


Een hond heeft geen zweetklieren op zijn huid. Een hond kan alleen maar zweten door z’n bek en door z’n voetzolen. Daarom mag je een hond niet op heet asfalt laten lopen in de zomer.


Hijgen en snel ademen is de manier waarop een hond probeert zijn lichaamstemperatuur te laten zakken. Als je dit ziet gebeuren, geef je hond dan de ruimte om te gaan liggen waar hij wil en geef hem water.


Doordat je hond hijgt, stuurt hij lucht door z’n lichaam waardoor hij afkoelt. Snel ademen helpt de hond om sneller af te koelen.


Eventueel kan je ook een koelmat zoals deze aanschaffen, die je hond - zeker tijdens de zomerdagen - helpt om koel te blijven.


Wanneer moet je naar de dierenarts gaan?

Probeer na te gaan wat de reden kan zijn dat je hond te snel ademt. Als hij te snel ademt terwijl hij slaapt, kan het zijn dat hij ademhalingsmoeilijkheden heeft.


Als hij - naast het snel ademen - een van de volgende problemen heeft, neem dan direct contact op met je dierenarts:

 • Als je ziet dat er verkleuring van het tandvlees van je hond optreedt

 • In het geval dat je hond niet meer wil eten of drinken

 • Als je hond veel meer kwijlt dan normaal


Hoe weet de dierenarts wat mijn hond mankeert?

Je dierenarts zal je hond onderzoeken om er achter te komen wat de oorzaak kan zijn van te snel ademen.


Oorzaken kunnen te maken hebben met het hart van je hond, met de ademhaling zelf, het hoofd van je hond, de nek of andere plekken.


De algemene gezondheid van je hond kan ook een probleem zijn. Je dierenarts zal willen weten of er problemen zijn geweest in het verleden met je hond.


Vaak wordt er een röntgen foto gemaakt om het hart van je hond te controleren om er zeker van te zijn dat er geen problemen zijn met het hart, gebroken ribben of tumoren. Ook moet worden uitgesloten dat er geen stress is dat de problemen veroorzaakt bij je hond.


Wat is de behandeling voor te snel ademen?

Hopelijk kan je dierenarts vaststellen wat het probleem is met je hond. Het kan zo zijn dat je hond medicijnen krijgt voorgeschreven voor pijn of andere medicatie om hem weer gezond te maken.


Als de oorzaak van het probleem van je hond stress is, kun je op speciale training gaan met je hond. Dat zal hem helpen om rustiger te worden.


Als de oorzaak is dat hij een te korte neus heeft, kun je je afvragen of je weer zo’n hond wilt in de toekomst. Wij doen als mensen de hond geen plezier met het doorfokken op een zo kort mogelijke neus.


Veel rust en zuurstof zal je hond goed doen op weg naar heling van het probleem. De meeste honden kunnen thuis behandeld worden.


In sommige ernstige gevallen kan het zijn dat je hond moet worden opgenomen in een kliniek om het ademen in de gaten te houden en om de onderliggende oorzaak aan te pakken.


Conclusie

Neem bovenstaande informatie door en houd je hond goed in de gaten als hij te snel ademt. Belangrijk om te onthouden is dat een hond niet kan zweten door z'n huid.


Neem contact op met je dierenarts als je hond in rust nog steeds te snel ademt.


Trouwens..!


Ben je nog op zoek naar het allerbeste voer voor jouw lieve pup, dan kan je ik zeker het voer van Just Russel aanbevelen. Dit voer is volledig op maat gemaakt voor jouw hond, gebaseerd op een aantal simpele vragen die je eerst moet beantwoorden.


Kijk hier meteen op de site (nú met 30% korting!), of lees eerst mijn review over Just Russel hondenvoer.


Just Russel heeft al hondenvoer vanaf €19,99 per maand!


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page