top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Je hond stinkt uit z'n bek? Let op, dit kan ernstig zijn!Misschien gebeurt het je weleens, dat je hond op je afkomt voor een knuffel, en dat je vervolgens terugschrikt van de afgrijselijke stank uit z'n bek.


Het komt bij veel honden voor. Maar waar komt het precies door en is het wellicht het gevolg van een gevaarlijke oorzaak?


Een slechte adem is in de meeste gevallen het gevolg van bacteriën en voedselresten die achterblijven in de bek van de hond. Indien de tanden niet regelmatig gepoetst worden, ontstaat er tandplak en een slechte adem. In ernstige gevallen kan het probleem ook liggen bij de lever of nieren. Bezoek snel de dierenarts.


Onderwerpen


Oorzaken van een slechte hondenadem

Veel honden hebben wel eens last van een slechte adem. Dit is in veel gevallen niets om je zorgen over te maken.


Vaak is dit het gevolg van etensresten die blijven hangen, kauwen op speelgoed en het van alles en nog wat van straat plukken, maar soms wordt de stank zo onaangenaam dat je je toch af begint te vragen of er meer aan de hand is.


In sommige gevallen kan er inderdaad een probleem zijn met de gezondheid van je hond. Er zijn meerdere oorzaken waar een slechte adem het gevolg van is, maar de volgende 3 zijn de meest voorkomende.


Nierziekte

Als je hond naar poep of plas ruikt, kan het zijn dat ze recent poep hebben gegeten, wat een probleem an sich kan zijn. Maar het kan ook een probleem met de nieren zijn.


Als de nieren van je hond namelijk niet alle afvalstoffen kan filteren en verwerken in het lichaam, dan kan dit zich ophopen. Dit veroorzaakt niet alleen een slechte adem, maar is ook niet goed voor de gezondheid van je hond.


Leverziekte

Als je hond erg uit z'n bek stinkt, maar daarnaast ook last heeft van overgeven en diarree, dan zou het kunnen zijn dat er een probleem is met zijn lever.


Als je denkt dat het probleem van de slechte adem komt door de lever of de nieren, ga dan met spoed langs je dierenarts.


Gebitsproblemen

Dit is de meest voorkomende oorzaak van een slechte adem. 'Gebitsproblemen' is een overkoepelende term waar van alles onder valt, bijvoorbeeld tandbederf, tandvleesontsteking en orale infecties.


Wat de precieze oorzaak ook is, bij een slechte mondverzorging ontstaat er tandplak door de ophoping van bacteriën en achterblijvende voedselresten.


De kans is dus groot dat gebitsproblemen de oorzaak zijn van een slechte adem.


Als deze niet behandeld worden, dan worden de stank en de gebitsproblemen nog erger, wat tot nog grotere problemen kan leiden.


Behandelplan tegen een slechte hondenadem

De oorzaak van het probleem is de belangrijkste factor die bepaalt welke oplossing er nodig is. Een slechte adem is namelijk niet het probleem, maar het gevolg van een probleem en zal dan ook verdwijnen als het probleem verholpen is.


Als je merkt dat je hond steeds meer uit z'n bek gaat stinken, ga er dan niet vanuit dat het normaal is of ga geen aannames maken over wat de oorzaak kan zijn.


Neem je hond mee naar de dierenarts voor een controle, aangezien er een serieuze oorzaak kan zijn die zorgt voor de slechte adem bij je hond.


Er zijn meerdere behandelingen die je dierenarts voor kan stellen, bijvoorbeeld medicatie, een gespecialiseerd dieet, maar ook een operatie kan onderdeel zijn van het behandelplan.


Zelf een slechte hondenadem behandelen en voorkomen

Een nierziekte of leverziekte kan je natuurlijk niet zelf thuis behandelen, maar beginnende gebitsproblemen kan je wel zelf aanpakken.


Ik raad je aan om regelmatig je hond z'n tanden te poetsen. Je hebt verschillende tandenborstels speciaal voor honden.


Zo heb je bijvoorbeeld een vingertandenborstel als deze, of een gewone hondentandenborstel zoals deze. Het is zelf even kijken wat je prettig vindt.


Is tandsteen het probleem? Dan kan je zelf met dit tandsteen verwijderaar setje het tandsteen van je hond z'n tanden schrapen.


Het beste is om ze van pups af aan al te leren dat tanden poetsen een vast onderdeel is van de verzorging.


Als laatste is er nog dit leuke en handige kauwspeeltje waar je hondentandpasta tussen kan doen, die als het ware de tanden van je hond poetst, terwijl hij er lekker op aan het kauwen is.


Wat betreft het voorkomen van nier en leverziekte, zorg ervoor dat je hond geen gekke dingen van straat eet, of bepaalde planten die bij je thuis staan. Sommige planten zijn namelijk giftig voor honden.


Conclusie

Zoals je ziet zijn er dus meerdere oorzaken te bedenken die ervoor zorgen dat het gebit van je hond niet zo heel aangenaam ruikt.


Sommige oorzaken zijn niet zo schokkend, terwijl andere wel ernstige risico's met zich meebrengen.


Ga hoe dan ook langs je dierenarts om de oorzaak te achterhalen en ernstige gezondheidsrisico's uit te sluiten.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page