top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Hoe oud wordt een Golden Retriever?De Golden Retriever is een van de meest populaire hondenrassen in de wereld. Onlosmakelijk verbonden met menig gezinsleven. Deze prachtige hond kent echter een hele andere levenscyclus dan wij mensen.


De Golden Retriever wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud. Er zijn een aantal factoren die bepalen hoe oud hij mag worden en een aantal gezondheidsproblemen die je Retriever in de weg kunnen staan voor een lang leven, maar er zijn een hoop dingen die je kunt doen om te zorgen dat je hond een zo lang en gelukkig mogelijk leven kan leiden.


Onderwerpen


De ultieme familiehond

Golden Retrievers zijn hele sociale honden. De ultieme familiehond, speels en trouw. Of je deze nu koopt als pup of oudere adoptie-hond, de Retriever gaat spoedig onderdeel uitmaken van je gezin. Een hond waar je je sterk aan gaat hechten en die je nooit meer kwijt wil.

Kortom, een heuse mensenvriend. Vanaf het moment dat hij of zij in je leven komt tot het moment waarop…

Ja natuurlijk, ook aan het leven van je trouwe Retriever komt eens een einde. Ze groeien met je mee, maar een hond groeit helaas veel sneller dan een mens en kent daardoor een veel kortere levensduur.

De gemiddelde leeftijd van de Golden Retriever

De kleinere hondenrassen leven over het algemeen langer dan de grotere. Dat een hondenjaar gelijk is aan 7 mensenjaren, is al een tijdje achterhaald, maar het feit blijft wel dat een hond sneller ouder wordt dan een mens.


Na ongeveer 10 jaar hebben ze de “pensioengerechtigde leeftijd” bereikt. Vreemd, maar waar.

Uiteraard zijn er daarop uitzonderingen. Afhankelijk van meerdere factoren kan dit grote hondenras best wat ouder worden. Een gerede groep haalt de 15 jaar. Sommigen leven zelfs nog wat jaren meer.

Er is ons zelfs een Retriever bekend die maar liefst 20 jaar oud is. In April 2020 vierde het reutje August in Oakland, Tennessee namelijk zijn twintigste verjaardag. Hoogst uitzonderlijk, maar zeer bemoedigend. Zeker omdat “Augie” pas op hoge leeftijd (14) in zijn adoptie-gezin werd opgenomen. Letterlijk en figuurlijk een trouwe viervoeter.

Hoe merk je dat je Retriever ouder wordt?

Net als bij de mens merken we aan onze honden dat ze ouder worden als ze wat langzamer worden. Wat minder soepel in hun bewegingen, minder energiek ook. Bovendien veelal niet meer zo gretig rondom de voedertijd.

Daarbij wordt de vacht soms ook wat dunner, wat valer van kleur. Bij veel honden, zo ook de Golden Retriever, begint het vaak met wat “grijs” rondom de neus.

Buiten deze uiterlijke ouderdomsverschijnselen, worden honden naarmate ze ouder worden ook steeds meer geconfronteerd met ziektes. Ziektes die ons wat vaker naar de dierenarts voeren.


blije golden retriever

Welke factoren zijn van invloed op de leeftijd?

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de levensduur van je harige vriend:

 • Het geslacht. Teefjes leven over het algemeen 1 of 2 jaar langer dan de reutjes.

 • De stamboom. Uit welke familie komt je Retriever voort? Hoe gezond waren de vader en moeder?

 • De gezondheid. Hoe gezond is je viervoeter zelf? En welke zorg hebben we er aan besteed? Heeft de hond alle vaccinaties gehad? Waren er regelmatige controles?

 • Beweging. Gekoppeld aan de gezondheid is het uiteraard de vraag hoeveel beweging je hond heeft gehad en krijgt? Een factor die uiteraard weer bepaalt of de hond goed van gewicht is, of te zwaar.

 • Voeding. Uiteraard is de juiste voeding essentieel. Voornamelijk natuurlijke hondenbrokken zonder conserveermiddelen of kunstmatige smaakstoffen, met vlees als hoofdingrediënt.


Gezondheidsproblemen onder Retrievers

Uiteraard liggen er altijd ziektes op de loer:

 • Gewrichtsproblemen. Onder Golden Retrievers komen nogal eens heupproblemen voor. Soms ook knie- en elleboogproblemen, of vergroeiingen aan de tussenwervels.

 • Huidziektes komen ook nogal eens voor bij Retrievers.

 • Kanker. Deze lelijke ziekte komt helaas ook nog te vaak voor bij Retrievers. Zeker op hogere leeftijd.

 • Verslechtering van het zicht of het gehoor.

 • Problemen aan het gebit. Heel essentieel uiteraard omdat Retrievers altijd willen snuffelen en nog wel eens iets van de straat op pikken.

Kortom, een behoorlijke lijst aan ziektes waarvan de genoemde de meest frequente zijn. Ziektes die zich soms al op jonge leeftijd voordoen, maar die zich veelal pas op middelbare of oudere leeftijd manifesteren.

Hoe kun je het leven van je Golden Retriever oprekken?

Ook al heb je niet overal invloed op, er zijn toch een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je zo lang mogelijk van je Retriever kunt genieten:

 • Aandacht. Wetende dat de Golden Retriever vooral een sociale familiehond is, is aandacht voor hen essentieel. In voor- en tegenspoed.

 • Aaibaarheid. Daaraan gekoppeld is de zorg voor de prachtige vacht van de Retriever. Bij die verzorging houdt je automatisch zicht op eventuele huidproblemen, of problemen aan de gewrichten.

 • Beweging. Retrievers willen naar buiten en hebben veel beweging nodig. Ook als ze wat ouder worden en minder energiek zijn. Ze moeten bovendien snuffelen, al is het nog maar zelden om een prooi te vinden.

 • Voeding. Geschikte voeding is uiteraard belangrijk gedurende het hele leven, maar het voedingspatroon en het soort voedsel vraagt uiteraard om speciale aanpassingen bij ouderdom.

 • Medische Controle. Naarmate je Golden Retriever ouder wordt is het zaak om vaker op controle te gaan bij de dierenarts. Om bovengenoemde ziektes op tijd te kunnen constateren en er iets aan te kunnen doen.

Speciale aandacht voor de oudere Retriever

Er zijn op de markt verschillende producten te vinden die het leven van de oudere Golden Retriever aangenamer maken. Artikelen die automatisch het leven van je favoriete viervoeter kunnen oprekken.

Een hondenfietskar

Het feit dat je hond moeizamer gaat lopen of mogelijk zelfs echt moeite krijgt zich voort te bewegen, wil niet zeggen dat je beste maatje niet meer heerlijk buiten wil zijn. Overweeg een hondenfietskar aan te schaffen om je hond toch nog gemakkelijk mee naar buiten te kunnen nemen.

Naar het bos of de stad in. Maakt niet uit! Je Golden Retriever vindt mensen net zo interessant als bomen en planten. Daarbij zul je altijd meteen merken hoe blij je hond is met het uitstapje, want op het moment dat je de handige hondenfietskar achter de fiets haakt, begint hij of zij gegarandeerd te kwispelen.

 
 

Een nieuwe, grotere mand

Als je hond ouder wordt, is het te overwegen om een nieuwe, grotere en zachtere mand te kopen. Zeker als je Retriever meer problemen krijgt met bewegen, zal deze je dankbaar zijn. Uiteraard kun je daarbij ook denken aan een extra kussen of hondenkleed.

 
 

Een grote hondenbench

De hondenbench kun je uiteraard ook vervangen voor een grotere. Zeker als je merkt dat hij of zij bijna niet overeind kan komen, of moeite heeft om zich om te draaien. Ook hier geldt de optie tot het uitbreiden van de bench met een extra groot benchkussen, zoals dit orthopedisch hondenkussen, of een lekkere zachte hondendeken.

Een nieuw speeltje

De Golden Retriever is vooral gehecht aan ons mensen. Net zo goed echter hecht hij zich aan eigen speeltjes. De half lege voetbal, een pluche beest of een oude handdoek.

Desalniettemin is een nieuw speeltje natuurlijk altijd welkom. Zeker als je je ouwe, trouwe viervoeter nog eens uitdaagt om er samen mee te gaan spelen.

Een langere, elastische riem

Als je die al niet hebt, is het raadzaam om voor een oudere hond een langere, elastische riem te kopen, zoals deze. Eventueel ook als verbinding naar een hondenharnas.

Deze tip heeft natuurlijk alles te maken met de afgenomen souplesse. De behoefte aan stabiliteit bij het bewegen, maar ook een stukje vrijheid bij het wandelen. Aangezien grotere honden, waaronder ook de Golden Retriever, veel gewrichtsproblemen kennen, zijn dit zaken om serieus rekening mee te houden.

Een boek over Golden Retrievers

En… last, but not least. Als je dat niet al veel eerder hebt gedaan, koop een boek over de Golden Retriever. Er bestaat een brede collectie boeken over dit uiterst populaire hondenras.

Boeken van mensen die niet alleen, net als jij, zielsveel van ze houden, maar ze ook nauwkeurig hebben bestudeerd. Hun geschiedenis, de verschillende soorten, hun gedrag, hun karakter, hun behoeften en hun levenscyclus. Zo ook, de meest voorkomende problemen en hoe daar mee om te gaan.


Zeker een aanrader is "Golden Retriever Geheimen". Lees de review of download het e-book meteen hier.


Dit e-book zit boordevol nuttige informatie: het uitkiezen van de juiste fokker, puppy opvoeden, de beste verzorging en nog veel meer. Zo leer je je beste maatje van binnen en van buiten kennen.

Een perfecte oude dag

Als hondenliefhebbers willen we allemaal dat onze trouwe Golden Retriever, net als wijzelf, een onbezorgde oude dag beleeft.

In dit artikel hebben we je niet alleen verteld hoe je kunt merken wanneer je hond ouder wordt, maar ook wat je er concreet aan kunt doen om zijn of haar leven aangenamer te maken en wat jaartjes op te rekken.

Naast de nodige aandacht, zijn er allerlei producten op de markt te vinden voor je Golden Retriever om dat doel te verwezenlijken. Iets dat je ouwe trouwe viervoeter, die al jaren deel uitmaakt van jouw leven en gezin, meer dan verdient!


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page