top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Wanneer is mijn Labrador eindelijk volgroeid?! [Opgelost!]


Schattige bruine Labrador pup met glinsterende oogjes zit op stenen vloer

Je hebt wellicht sinds kort een Labradorpup in huis en je vraagt je af wanneer je hond volgroeid is en hoe groot hij uiteindelijk wordt. Goed dat je je wilt laten informeren!


Hij groeit zó snel – zorg dat je veel foto’s maakt, want voor je het weet is die schattige kleine pup uitgegroeid tot een volwassen hond en kan je je niet meer voorstellen hoe klein hij geweest is!


Maar wanneer is hij nu echt volgroeid?


Een Labrador is volgroeid na zo'n 12 á 18 maanden. Na ongeveer een jaar heeft hij zijn volwassen gewicht bereikt, maar qua lengte groeit hij nog wat langer door. Hoe snel je hond groeit binnen die periode is afhankelijk van verschillende factoren: de genen, de voeding en de algehele gezondheid van jouw pup.


Daar kom ik later nog op terug. Wel is zeker dat hij na anderhalf jaar klaar is met groeien. De lengtegroei en het gewicht gaan overigens niet hand in hand.


Onderwerpen

 

De code is gekraakt! 'Het complete handboek voor een gezonde, gelukkige en gehoorzame Labrador' geeft je de tools om maximaal te kunnen genieten van jouw Labrador!


 

Hoe groot wordt een Labrador?

Net als bij mensen, zijn er bij honden ook onderlinge verschillen, maar gemiddeld worden reuen 56-57 cm en teven 54-56 cm hoog (schofthoogte).


Genen spelen hierbij natuurlijk een grote rol, dus je kan een aardige schatting maken op basis van de grootte van de vader en de moeder van jouw pup.


Hoe zwaar wordt een Labrador?

Het uiteindelijke gewicht van je Labrador zal rond de 30 kilo liggen, waarbij de teefjes wat lichter zijn dan de reuen. Een reu wordt gemiddeld 33 kilo.


Het is belangrijk om overgewicht te voorkomen, want de Labrador is een snelgroeiend ras en is daardoor gevoelig voor osteochondrosis en elleboogdysplasie (ED).


Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een relatief overgewicht tijdens de groei ook de kans op heupdysplasie (HD) significant verhoogt. Daarom is het beter om beperkt voer aan te bieden.


Bedenk daarbij wel dat het advies voor de hoeveelheid voeding op de hondenvoer-verpakking een gemiddelde is voor honden van verschillende rassen.


Een hond die veel beweging krijgt, heeft natuurlijk iets meer nodig dan een hond die weinig hoeft te doen. Nerveuze honden hebben meestal meer nodig dan Labradors, die over het algemeen rustig van aard zijn.


Om je een beetje een idee te geven van de groeicurve bij Labradors, kan je afgaan op de volgende gemiddelden: met 3 maanden weegt hij ongeveer 10 kilo, als hij 6 maanden is, zit hij rond de 20 kilo en na 12 maanden, dus als hij een jaar oud is, zal hij rond de 30 kilo wegen; zijn volwassen gewicht.


Qua lengte is hij dan nog niet klaar met groeien.


Overgewicht voorkomen

Om vast te stellen of je hond overgewicht heeft, kan je zelf al een aantal testjes doen.


Je kunt testen of je de ribben kunt voelen, zonder echt druk te moeten zetten. Je kunt kijken of je de buik achter de ribben ziet oplopen. Als je neerkijkt op je hond, kan je dan zijn taille zien, achter de ribben?


Zorg dat je jouw hond regelmatig na laat kijken door de dierenarts. Die kan jou vertellen of jouw hond te dik of te schraal is en je adviseren met betrekking tot de hoeveelheid en soort voeding die je hem zou kunnen geven.


Voorkomen is beter dan genezen: overgewicht vergroot niet alleen het risico op skeletproblemen, maar ook de essentiële organen zoals hart, lever en longen worden door overgewicht overbelast.


Een te zware hond kan ook suikerziekte of vettumoren ontwikkelen.


Overgewicht is trouwens niet altijd het gevolg van teveel eten. Een hond kan dik worden door een traag werkende schildklier, of het kan een bijwerking zijn van een medicijn dat hij krijgt.


Wat we ook vaak zien, is dat een hond na castratie overgewicht ontwikkeld.


Dikke Labrador Retriever ligt op stenen tegels in de tuin

Waardoor wordt de groei beïnvloed?

De groei van jouw hond wordt voornamelijk bepaald door de genen: hij zal ongeveer net zo groot worden als zijn ouders.


Een belangrijke factor die vanzelfsprekend invloed heeft, is het soort en de hoeveelheid voedsel die je hem geeft. Goedkope voeding heeft meestal beperkte voedingsstoffen.


Als een jonge hond niet voldoende bouwstoffen uit zijn voeding kan onttrekken, zal dit zijn groei belemmeren. Pups hebben andere brokken nodig dan volwassen honden, dus zorg dat je speciale puppybrokken geeft of compleet vleesvoer.


Op die manier geef je jouw hond de meest gunstige basis voor optimale groei. Als je jouw pup kwalitatief goed voer geeft, zal zijn uiteindelijke grootte niet veel verschillen van die van zijn vader en moeder.


Verder is het belangrijk dat je jouw pup tijdig laat ontwormen, met tabletten zoals deze. Houd je aan het ontwormingsschema van de dierenarts, want wormen kunnen de groei hinderen.


Als een hond wormen heeft, zal zijn lichaam onvoldoende voedingsstoffen opnemen. In het ergste geval kan een dier hier zelfs aan sterven.


Wanneer is de Labrador helemaal volgroeid?

Hoewel Labradors na een jaar hun volwassen gewicht bereikt hebben, zijn ze op die leeftijd nog niet uitgegroeid. De lengtegroei gaat door tot 18 maanden.


Dit is onderzocht door groeischijven te meten met behulp van röntgenfoto’s.


Je hond mag met 18 maanden dan fysiek volgroeid zijn, mentaal is hij dan nog een jonge hond en zijn karakter zal zich ook nog ontwikkelen.


Dit wordt beïnvloed door hormonen, opvoeding en socialisatie. De aanwezigheid van andere huisdieren kan hierbij ook een rol spelen.


Activiteiten doseren

Je kan vast niet wachten totdat je kan gaan sporten met je hond, maar bouw het langzaam op. Als een pup te vroeg te veel moet doen, kan hij last krijgen van zijn gewrichten en kan dit een gezonde groei belemmeren.


Ook de lengte van de wandeling moet langzaam worden opgebouwd. Geef hem matige beweging totdat hij ongeveer negen maanden is.


Beperk in het eerste half jaar ook het rennen achter ballen of stokken aan. In huis kan hij in zijn enthousiasme snel uitglijden op een gladde vloer.


Gebruik van vloerbedekking of kleden is daarom in ieder geval in het eerste jaar aan te raden.


Conclusie

De Labrador is met anderhalf jaar uitgegroeid. Hij is dan zo’n 55 cm hoog en weegt 25 tot 35 kilo.


De opvoeding van puppy's is erg belangrijk. Hoewel de Labrador een volgzame hond is, zal hij wel opgevoed moeten worden. Zorg dat het voor hem duidelijk is wat jij van hem verwacht en wees duidelijk in het stellen van grenzen.


Het zijn honden die gericht zijn op hun baas. Als jij ook gericht bent op jouw hond, heb je aan de Labrador een vriend voor het leven!


Heb je hulp nodig bij het opvoeden van je Labrador of wil je gewoon alles weten over dit lieve ras? Dan raad ik 'Het Complete Handboek Voor De Labrador' aan.


In dit handige e-book wordt alles besproken; van het kopen bij de juiste fokker tot het afleren van probleemgedrag.


Lees mijn review over het Complete Labrador handboek of ontvang hem meteen hier!


Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page