Het fokken van een Franse Bulldog kan een ware uitdaging zijn, omdat dit ras gevoelig is voor veel gezondheidsproblemen die andere hondenrassen niet ervaren.
In feite is de Franse Bulldog een van de moeilijkste honden om te fokken. Dit is een van de redenen waarom ze zo duur zijn.
Een groot deel van de risico's die gepaard gaan met het fokken van Franse Bulldogs is te wijten aan diens anatomie en genetische samenstelling.
Beginnen met het fokken van Frenchies zonder de risico's te kennen, zou ik niet aanraden. Lees je daarom dus eerst goed in en leer het ras goed kennen.
Als je er serieus mee aan de slag wil gaan, dan hoop ik je hier alvast op weg te helpen.
Onderwerpen
Voordat je begint met fokken
Het is handig om alvast een begroting te maken. Denk aan dekgelden, kosten van de dierenarts en puppyvaccinaties. Neem ook een post op voor onverwachte uitgaven, bijvoorbeeld voor een keizersnede.
Wees bereid om tussen de 1.800 en 5.500 euro uit te geven.
Zorg voor een geschikte Franse Bulldog dekreu of teef. Het beste is om in zee te gaan met een gerenommeerde fokker. Ga de afstamming van elke hond na met behulp van hun papieren.
Vraag de dierenarts om een grondig onderzoek, een gedragsevaluatie en een genetische test.
Zoek een geschikte eigenaar voor elk van de puppy's die dankzij het fokproces worden geboren. Als je ervoor kiest om honden te fokken, zorg er dan ook voor dat de puppy's in een goed huis terechtkomen.
Zorg bovendien voordat je begint dat je alle spullen in huis haalt die je nodig hebt. Denk hierbij aan:
Een hoop kranten
Warmtelamp en/of warmtemat
Puppyvoer (vanaf 3 á 4 weken)
Kan iedereen zomaar beginnen met fokken?
Het fokken van de Franse Bulldog moet het liefst zoveel mogelijk aan professionals worden overgelaten. Wettelijk geregistreerde fokkers kunnen namelijk garanderen dat de kenmerken van het ras behouden blijven.
Ook zorgen ze voor een gecontroleerde reproductie.
Het is goed om in gedachten te houden dat er wereldwijd een overbevolking van honden is. Er zijn veel meer honden dan gezinnen waar ze welkom zijn.
Ongecontroleerde worpen kunnen maken dat de puppy's worden achtergelaten, mishandeld of meteen geëuthanaseerd.
De Franse Bulldog is tegenwoordig natuurlijk een zeer gewaardeerd ras, maar dat geeft geen garantie dat ze niet aan hun lot worden overgelaten als er geen geschikte eigenaar voor hen wordt gevonden.
De vele gezondheidsproblemen waarmee de Frenchie kampt, vergroten dit risico. Dit zijn allemaal redenen om het fokken liever over te laten aan professionals.
Ben je serieus van plan om Frenchies te fokken, houd er dan rekening mee dat een drachtige teef gedurende twee maanden vanaf het begin van de dracht en vooral tijdens de bevalling worden gecontroleerd.
Het is belangrijk om de dracht van de hond week na week te volgen. De dierenarts kan met behulp van diagnostische beeldvormende tests, zoals echo of radiografie, vrij nauwkeurig bepalen hoeveel pups er zijn. Doorgaans bestaan de nestjes uit drie á vier puppy's.
Ook interessant: Franse Bulldog opvoeden: hoe, waar op letten, veelgemaakte fouten!
Belangrijke eisen en regels rond het fokken van Franse Bulldogs
Rond het fokken van honden bestaat er veel controverse, maar over één ding is iedereen het eens: laat je hond niet dekken in haar eerste loopsheid.
Dit wordt beschouwd als onverantwoord. Het beste is om te wachten tot de tweede of derde loopsheid.
Er zijn talrijke redenen om je Franse Bulldog teef niet al bij de eerste loopsheid te laten dekken. Allereerst zijn de gezondheidsrisico's talrijk. De teef kan namelijk in haar groei worden belemmerd, omdat ze zelf eigenlijk nog een puppy is.
De standaardleeftijd voor geslachtsrijpheid is zes maanden. Een Frenchie kan echter al na vier maanden voor het eerst loops worden.
Als ze gelijk drachtig wordt, loop je ook het risico dat ze het moederschap niet goed begrijpt en niet goed zorgt voor haar puppy's of ze zelfs afwijst.
De dracht kan veel eisen van de Franse Bulldog teef. Haar kleine lichaam is niet gemaakt om een groot aantal puppy's te dragen. Hoe meer puppy's het teefje heeft, hoe kleiner de kans dat ze allemaal overleven.
Houd er rekening mee dat je Franse Bulldog teefje een keizersnee moet ondergaan. Dit kan op advies van de dierenarts worden ingepland, maar kan ook plaatsvinden wanneer de bevalling niet vordert.
Bij een keizersnee maakt de dierenarts een snee van enkele centimeters in de buik van de teef.
De arts snijdt de verschillende lagen door totdat de baarmoeder is bereikt en haalt de puppy's eruit. Is de navelstreng eenmaal doorgeknipt, dan mogen ze bij de moeder voor borstvoeding.
Nog een ander ding is dat de Franse Bulldog sinds een aantal jaar niet meer gefokt mag worden met schadelijke kenmerken, zoals een te korte neus, te korte staart of te kleine schedel. Lees er hier wat meer over.
Het is dus zeer belangrijk dat de teef en reu waar je mee fokt (of de reu waar je het sperma van gebruikt) voldoen aan deze nieuwe eisen die zijn gesteld voor het ras.
De paring en dracht voorbereiden
Een goede voorbereiding is essentieel. Zodra het mannetje de puberteit heeft bereikt, zal hij altijd klaar zijn om te paren, terwijl het vrouwtje alleen op het moment van oestrus beschikbaar is.
De eenvoudigste manier om hondenrassen te fokken is door paring. In de praktijk blijkt het echter niet zo gemakkelijk te zijn voor de Franse Bulldogs.
Ze hebben namelijk een groot hoofd en relatief kleine heupen. Voor een reu kan het daarom erg moeilijk zijn een vrouwtje te bestijgen.
Een Frenchie reu en teef bij elkaar brengen geeft dus geen garantie dat er paring plaatsvindt en het vrouwtje drachtig wordt.
Een veilige en effectieve optie - en in de meeste gevallen eigenlijk de enige optie - is kunstmatige inseminatie. Je kunt dan ook zelf de reu kiezen wiens sperma je voor het teefje wilt gebruiken.
Bij Franse Bulldogs kan de dracht erg veeleisend en intensief zijn. Kies je voor inseminatie, dan moet die op het juiste tijdstip geschieden. Ga met je dierenarts na of alle testen zijn gedaan, beide dieren helemaal gezond zijn en dat het sperma blijft plakken.
Vanaf de dag dat het sperma hecht, duurt de dracht bijkans 60 dagen. Een Franse Bulldog krijgt doorgaans niet zoveel puppy's; het zijn er gemiddeld drie tot vier.
Het teefje van de Franse Bulldog kan op natuurlijke wijze bevallen. Daar zijn echter risico's aan verbonden. Als een puppy met zijn kopje in het geboortekanaal vast zit, bestaat dat de kans dat ze allemaal dood gaan. Ook de moeder kan schade oplopen.
Veel fokkers kiezen er daarom voor om hun drachtige Franse Bulldog teef via een keizersnede te laten bevallen. Er zijn in dit geval toch ook wel wat risico's.
De verdoving kan het namelijk moeilijk maken voor de moeder om goed te ademen. Ook op de puppy's kan de verdoving invloed hebben.
Als je van plan bent om Franse Bulldogs te fokken, zorg er dan voor dat je nauw samenwerkt met een dierenarts. Zo ben je er zeker van dat de dracht goed afloopt en moeder én puppy's het goed maken.
Van paring tot dracht, stap voor stap
Als het gaat om cycli en zwangerschap of dracht, dan heeft elk hondenras zijn eigen natuurlijke tijdlijn. Die tijdlijn maakt het mogelijk om het precieze aantal dagen, maanden of jaren nauwkeurig te berekenen.
Doorgaans ervaart een vrouwelijke Frenchie haar eerste hittecyclus wanneer ze zes tot negen maanden oud is. Ze is dus al vruchtbaar en zou drachtig kunnen worden. We zagen echter al dat het beter is om te wachten tot de tweede of derde keer dat het teefje loops is.
Als eigenaar of fokker van een Franse Bulldog moet je jezelf zo goed mogelijk voorbereiden om haar tegen een ongepland of misschien op dat moment zelfs ongewenst nest puppy's te beschermen. Hoewel puppy's erg schattig zijn, eist hun verzorging veel werk.
In dit artikel van dierapotheker.nl is uitgebreid uitgelegd waar je allemaal op moet letten tijdens de verzorging. Lees dit dus ook even goed door.
Wanneer een teefje geslachtsrijp is, wordt het stadium van de cyclus waarin ze ontvankelijk is voor paring oestrus genoemd. De hittecyclus kent vier fasen.
Fase 1
Deze fase duurt vier tot twintig dagen. De grootste verandering is de zwelling in de vulva en een bloederige afscheiding. Het teefje is echter nog niet klaar om te paren.
Je zult merken dat ze zichzelf zal proberen te beschermen tegen een reu door haar staart neer te buigen. Zo voorkomt ze dat het mannetje aan haar snuffelt of bij haar binnendringt.
Fase 2
Dit is de vruchtbare fase en kan drie tot 21 dagen duren. De bloederige afscheiding ziet er roze en dun uit.
Je zult merken dat het teefje mannetjes verwelkomt en soms ook zelfs ook actief op zoek gaat naar een reu. Ze duwt in dit stadium haar achterste naar de reu toe en buigt haar staart opzij.
Fase 3
In deze fase is het teefje drachtig met een zwangerschapsduur van ongeveer 60 dagen.
Fase 4
Deze fase is een periode van inactiviteit tussen de hittecycli, die twee tot drie maanden kan duren. Daarna begint de cyclus van voren af aan.
Belangrijke dingen om op te letten
Het fokken van de Franse Bulldog kost tijd, moeite, geld en een zeer grote mate van betrokkenheid. Win deskundig advies in voordat je besluit te beginnen met het fokken van dit hondenras.
Tijdens de dracht moet de vrouwelijke Franse Bulldog in topvorm zijn. De puppy's nemen via de moedermelk alle energie en voedsel die ze nodig hebben om te groeien.
Gezonde en optimale voeding voor mama Frenchie maakt dat de puppy's ook groot en sterk worden.
Calcium, kalium, fosfor, magnesium, zink, ijzer, pyridoxine, jodium en de vitamines A, B12, C en E zijn essentieel gedurende de dracht. Geef mama Frenchie naast haar gebruikelijke voeding daarom ook deze supplementen. Vraag de dierenarts om advies.
Deze hond kan rustig thuis zitten, maar heeft het ook nodig om regelmatig te gaan wandelen. Een grote ruimte, bijvoorbeeld de achtertuin, is ideaal om te kunnen ravotten.
De Frenchie heeft altijd goed eten en vers water nodig. Laat je hond nooit alleen en verwaarloos hem of haar niet. Let extra goed op je hond wanneer het heet is, vanwege het risico op gezondheidsproblemen waarmee Molosser-honden kampen.
Voor de pups is het belangrijk dat je een warmtelamp boven het hok hebt hangen, of een warmtemat in het hok zelf. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven over hoelang pups onder de warmtelamp mogen en welke temperatuur het moet zijn.
Het is in ieder geval belangrijk dat maar een deel van het hok verwarmd is, zodat er ook nog de mogelijkheid is voor moederhond om een koel plekje te zoeken.
Wat zijn de kosten bij het fokken van Franse Bulldogs?
Het fokken van de Franse Bulldog is niet goedkoop. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je hond geen genetische aandoeningen heeft, dan moet je je hond daarop laten testen. De kosten voor echografie en gemiddeld twee controles kunnen al rond de 500 euro zijn.
Een bezoek – of zelfs meerdere – aan de dierenarts is onvermijdelijk als je je hond gezond wil houden. Daar ben je per jaar ongeveer 150 euro aan kwijt. Vaccinaties voor 75 euro en antischimmelpreventie voor 60 euro nog niet bijgeteld.
Is je vrouwelijke Franse Bulldog loops en wil je haar kunstmatig laten insemineren, houd dan rekening met zo'n 75 tot 150 euro. En als het allemaal is gelukt en het teefje drachtig is, dan kosten een echografie en röntgenfoto elk rond de 80 euro.
Reken voor voeding van je Frenchie op ongeveer 40 euro per maand. Dat bedrag loopt op tot 70 euro per maand als het teefje drachtig is en extra vitaminesupplementen nodig heeft.
Tijdens de bevalling is de aanwezigheid van de dierenarts zeer gewenst. Daarvoor moet je natuurlijk betalen. Ook de keizersnee is helaas niet gratis, daar ben je al gauw 200 euro aan kwijt.
Je bent nu de gelukkige eigenaar van drie pups, hoera! Die moeten allemaal minstens drie keer ontwormd en gevaccineerd worden. En vergeet mama Frenchie niet; zij moet extra melk en voeding. Schrik dus niet als je meer dan 3000 euro per jaar uitgeeft.
Voor hoeveel kan je je pups verkopen?
Gelet op bovenstaande kosten, is het geen wonder dat je voor een Franse Bulldog pup al gauw 700 euro betaalt.
Afhankelijk van de genealogie, de bloedlijn en de fokkerij van herkomst kan de prijs veel hoger liggen, soms wel 2000 euro per pup als het gaat om een raszuivere hond.
Houd er rekening mee dat een Frenchie puppy met een microchip en eigendomsoverdracht wordt verkocht. De microchip staat op naam van de eigenaar. Bovendien mag de Franse Bulldog alleen worden verkocht met een certificaat van de stamboom als bewijs van het ras.
5 tips voor nieuwe Franse Bulldog fokkers
Tot slot heb ik hier nog een filmpje gevonden met 5 goede tips voor als je net begint of wil beginnen met het fokken van Franse Bulldogs.
Conclusie
Een geteste en raszuivere Franse Bulldog puppy ligt tussen de 700 en 2.000 euro. De belangrijkste kosten voor het onderhoud van deze hond gaan in zijn gezondheid.
De Frenchie moet periodiek worden gecontroleerd door een zeer ervaren dierenarts om zijn gezondheidssituatie goed te kunnen beoordelen.
De Franse Bulldog is een gezelschapshond die heel lief is voor zijn gezin. Met bovenstaande tips voorkom je dat je in de fout gaat bij het fokken van Frenchies.
Extra tip: ontdek alles over het Franse Bulldog ras
Nu je geïnteresseerd bent in het fokken van Franse Bulldogs, is de kans groot dat je alles wil weten wat er te weten valt over dit ras.
Dat is een goede eigenschap! Je wil niet zomaar het hele fokproces een beetje in elkaar improviseren.
In dat geval heb ik een goede tip voor je: Het Complete Handboek Voor De Franse Bulldog.
Dit is een volledig e-book waarin je alles komt te weten over de Franse Bulldog.
Hoewel het niet specifiek gericht is op het fokken van het ras, geeft het wel een hele hoop nuttige informatie over het ras in het algemeen, waaronder de verzorging en opvoeding.
Zo is er een fokker die in zijn review zegt: "Hoi Piet, Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet dacht dat je boek deze Franse Bulldog fokker nog iets kon leren, maar ik neem mijn pet voor je af want ik had het verkeerd. Je boek is gevuld met waardevolle tips, technieken en informatie voor elke Franse Bulldog eigenaar, ongeacht hun ervaring en leeftijd."
Je kan dus ongetwijfeld een hele hoop leren!
Vind je het e-book toch niet zo interessant? Dan krijg je gewoon binnen 60 dagen je geld terug, zonder lastige vragen.