top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Waarom bibberen Chihuahua's? Oorzaken en oplossingen!



Chihuahua's staan erom bekend dat ze vaak meer trillen en bibberen dan een hoop andere honden. Wat is hier precies de reden voor?


Zijn ze bang? Hebben ze het koud? Er zijn een hoop oorzaken te bedenken waarom ze zo bibberen, sommige onschuldig, anderen minder onschuldig. Er zijn ook een aantal mythes waarvan veel mensen denken dat dat een oorzaak is.


De meest voorkomende oorzaken die ervoor zorgen dat Chihuahua's zo bibberen zijn:

  • Kou

  • Opwinding

  • Allergische reactie

  • Snelle stofwisseling

  • Nerveusheid

  • Leeftijd

    • Ziektes:

    • Trillende hond syndroom

    • Hondenziekte

    • Voedselvergiftiging

Er zijn nog een aantal oorzaken die we je in dit artikel allemaal uit gaan leggen.


Onderwerpen


Mythe omtrent het bibberen

Het wordt wel eens gedacht dat veel Chihuahua’s zo bibberen omdat ze dag en nacht nerveus zijn. Waarschijnlijk is het juist andersom; dat ze nerveus worden omdat ze zo trillen.

Over het algemeen zijn Chi’s vaak goedgehumeurd en niet snel geïntimideerd. Een goed getrainde Chihuahua is vaak net zo rustig, zelfverzekerd en braaf als elk ander ras.

Ze bibberen dus vaker door andere omstandigheden, zoals wanneer ze het koud hebben en als ze zich in een stressvolle situatie bevinden.


Oorzaken waarom Chihuahua's bibberen en de oplossingen

Er zijn een hoop verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat jouw Chihuahua veel trilt. Ze staan hier allemaal op een rijtje, met de oplossingen erbij!


Kou

Een van de meest voorkomende redenen dat Chihuahua’s bibberen, is omdat ze het hoogstwaarschijnlijk koud hebben. Alle Chihuahua’s zijn hier gevoelig voor, ongeacht of ze lang of kort haar hebben.

Doordat ze zo klein zijn, weinig vet op hun botten hebben en door hun enorm snelle stofwisseling verliezen ze erg snel hun lichaamswarmte, waardoor ze het zo snel koud krijgen.

Je ziet vaak foto’s van Chihuahua in jasjes, truitjes, en nog meer kleding. Dit is niet altijd alleen voor de show. Het is ook nog eens nuttig. Het houdt je kleine Chi lekker warm, zeker tijdens de winterdagen.

 

Shop hier lekkere warme kleding voor je Chihuahua!

 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het je kleine Chi zo aangenaam mogelijk te maken als ze het koud hebben:

  • Trek ze een lekker warm truitje of jasje aan.

  • Zet een klein kacheltje bij hun mand of bedje (laat deze niet aanstaan zonder toezicht!)

  • Als je met ze naar buiten gaat als het regent, droog ze dan even af voordat je ze weer binnen laat.

  • Leg extra dekentjes in hun mand.

  • Zet de verwarming een stuk hoger in je huis, om de temperatuur nog aangenamer te maken.


Nerveus & angstig

Een Chihuahua kan ook bibberen als ze nerveus zijn, net als mensen. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als ze zich in een nieuwe omgeving bevinden, als er vreemdelingen zijn, zowel mensen als honden, of als er een storm op komst is (honden voelen dit al ver van tevoren aankomen).

Je kan het nerveus bibberen herkennen aan een aantal dingen. Het bibberen gaat dan vaak gepaard met janken of blaffen, likken van de lippen, geen oogcontact maken, en het overmatig likken van de poten.

Net als veel andere honden is het bij de Chihuahua van groot belang dat je ze goed laat socialiseren. Doordat deze hondjes bibberen en trillen als ze veel stress ervaren of angstig zijn, kan een slecht gesocialiseerde Chihuahua meer bibberen dan gewoonlijk.

Ondanks hun grootte hebben ze ook gewoon hun dagelijkse portie beweging en mentale stimulatie nodig. Als je hier niet aan voldoet, kunnen ze hier ook angstig door worden.

Wat te doen als je Chihuahua nerveus of angstig is:

  • Als er een grote of nieuwe hond in huis is die ze niet goed kennen, zet je Chi dan in een aparte kamer, zodat hij hier rustig kan blijven.

  • Breng ze genoeg in beweging en daag ze uit met mentale activiteiten.

  • Als er onweer op komst is, dan kan je ze een Thundershirt aantrekken, wat vaak kalmerend werkt.

  • Genoeg socialisatie in de puppytijd kan voorkomen dat ze sneller angstig worden.



Opgewonden

Net als een klein kind dat staat te springen om naar de Efteling te gaan, kan een Chihuahua ook bibberen van opwinding. Of het nou gaat om het krijgen van een snoepje, of het maken van een autorit, een opgewonden Chi blijft bibberen totdat de oorzaak van de opwinding voorbij is.

Bij de meeste honden die opgewonden zijn gaat hun staart heel snel heen en weer, maar dat is niet genoeg voor de Chihuahua; die gebruikt z’n hele lichaam.

Er is geen oplossing voor als ze bibberen omdat ze opgewonden zijn. Het is ook niets om je zorgen over te maken en het gaat vanzelf weer over. Het is stiekem ook wel vermakelijk als ze zo blij kunnen worden van een snoepje. Geef ze alleen niet teveel snoepjes, je wil natuurlijk niet dat je hond overgewicht krijgt.


Veel energie & een snelle stofwisseling

Chihuahua’s hebben een erg snelle stofwisseling. Hierdoor hebben ze vaak enorm veel energie voor de situatie, wat zich uit in bibberen. Vergelijk het maar met teveel koffie drinken voor een saaie vergadering.

Door de snelle stofwisseling krijgen ze het, zoals eerder al vermeld, sneller koud en gaan ze sneller bibberen als ze opgewonden of angstig zijn.

Oplossingen als je Chihuahua teveel energie heeft:

  • Laat hem lekker een stuk rennen, zodat hij z’n energie kwijt kan.


Hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)

Naar verwachting heeft zo’n 10% van alle Chihuahua’s last van Hypoglykemie. Het is dus een flink veelvoorkomend probleem bij Chi’s.

Een te lage bloedsuikerspiegel kan je herkennen aan slaperigheid, lusteloosheid, weinig energie en bibberen. Als het niet behandelt wordt, dan kan dit ze fataal worden. Gelukkig is het vrij gemakkelijk te behandelen.

Een oplossing kan zijn om z’n voer wat meer te verspreiden over de dag. In plaats van dat je ze 1 a 2 grote maaltijden per dag geeft, geef je ze nu 4 a 5 kleinere maaltijden.

Zorg dat je altijd wat honing of suikerwater bij je hebt in geval van nood.


Allergie

Het gebibber kan ook een allergische reactie zijn. Heb je ze recent nieuw eten of snoepjes gegeven? Stop daar dan onmiddellijk mee en houd je Chi in de gaten of hij stopt met bibberen. Zo niet, raadpleeg dan je dierenarts, en laat je Chi hoe dan ook testen op allergieën.



Leeftijd

Als je Chi op leeftijd komt, dan is het niet raar als hun pootjes wat gaan bibberen. Gelukkig heeft dit geen invloed op de manier hoe ze lopen.


Als ze wat ouder zijn, ga dan regelmatig naar die dierenarts voor controle. Het bibberen is misschien een gevolg van de leeftijd, maar dit hoeft niet te betekenen dat je Chihuahua geen pijn heeft.


Trillende Hond Syndroom

Deze is wat lastig te herkennen, omdat je zou kunnen denken dat het gaat om nervositeit of dat ze het koud hebben.


Het syndroom komt vaak voor bij honden tussen de 9 maanden en 2 jaar oud.


Ga langs bij je dierenarts, zodat hij of zij kan controleren of je Chihuahua inderdaad last heeft van het Trillende Hond Syndroom. Als blijkt dat dit het geval is, dan krijgt je Chi waarschijnlijk medicijnen die het trillen tegen gaan.


Vergiftiging

Als je hondje plotseling erg snel en hevig beeft, dan kan het zijn dat hij vergiftigd is.


Dit kan gebeuren doordat ze iets verkeerds gegeten hebben, bijvoorbeeld chocola of rozijnen, of doordat ze hebben lopen kauwen op een sigaret die op straat lag.


De enige oplossing hiervoor is door snel naar de dierenarts te gaan.


Nierziekte

Nierziekte kan bibberen veroorzaken, maar kan je ook nog herkennen aan een aantal andere symptomen:

  • Desoriëntatie

  • Bleek tandvlees

  • Rode ogen

  • Geen evenwicht kunnen bewaren

  • Zwakte

  • Gewichtsverlies

  • Moeite met ademen


Epilepsie

Als het niet meer gaat om bibberen, maar hevig schudden, dan heeft je hond misschien last van epilepsie. Als dit het geval is gaat het vaak ook gepaard met:

  • Kwijlen

  • Stijf worden

  • Omvallen en bewustzijn verliezen

  • Spasmes

  • Schuimbekken

Gelukkig is het te behandelen met medicijnen. Informeer ook hierover bij je dierenarts.


Conclusie

In veel gevallen kan het bibberen dus geen kwaad en zijn de oplossingen binnen handbereik. Er zijn echter wel gevallen waarin het bibberen een symptoom is van een ergere kwaal.


Als je vermoedt dat er meer aan de hand is dan kou of opgewondenheid, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een bezoek te brengen aan de dierenarts en je Chihuahua te laten onderzoeken, om zo snel mogelijk tot een behandelplan te komen.


En wil je nou je Chihuahua van binnen en van buiten leren kennen en de beste opvoedingstips ontdekken? Check dan mijn review over 'Het Complete Handboek Voor De Chihuahua' of ontvang hem meteen hier.


Meer artikelen

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page