top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Labrador vs Golden Retriever: de overeenkomsten en verschillen!


Labrador vs Golden Retriever

Op het gebied van hondenrassen zijn er veel opties. Van kleine hondjes en dwergmodellen tot stoerdere honden die tot flinke hoogte komen.


In dit rijtje hoort ook de Labrador, een vriendelijke viervoeter van gemiddelde hoogte die erg populair is vanwege zijn zachtaardige karakter.


Daarnaast zijn ook Golden Retrievers populair onder hondenbezitters, welke lijken op Labradors, maar toch essentieel verschillen.


Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee hondenrassen op het gebied van karakter, uiterlijk, verzorging, beweging en gezondheid?


Welk ras past hierdoor het beste bij jou?


Hoewel de Labrador en de Golden Retriever erg op elkaar lijken, zijn er ook heuse verschillen te ontdekken op het gebied van karakter, uiterlijk, verzorging, beweging en gezondheid. Zo is de Labrador bijvoorbeeld wat energieker met een kortere vacht, terwijl de Golden Retriever iets rustiger is met een langere vacht.


Overzicht van de overeenkomsten en verschillen


Onderwerpen


Overeenkomsten en verschillen op het gebied van...

Labradors en Golden Retrievers mogen dan veel op elkaar lijken, er zijn ook veel punten waarbij deze hondenrassen veel van elkaar afwijken. Op de volgende gebieden doen zich overeenkomsten en verschillen voor.


1. Karakter


Overeenkomsten

Het karakter van een Labrador wordt gekenmerkt door lieve, vriendelijke en zorgzame eigenschappen. Het ras gaat goed samen met kinderen en een druk gezinsleven. Zelf hebben ze veel energie, wat zich soms kan uiten in lomp gedrag.


Labrador-honden zijn goed te trainen door ze te belonen met snacks. Echter, het zijn van zichzelf al trouwe, loyale dieren die graag dingen doen voor hun baasje. Ze leren graag nieuwe dingen aan en zijn intelligent en reactief.


Een Golden is eveneens lief, heeft veel energie en is gehoorzaam. Honden van dit ras zijn erg zachtaardig en willen het graag goed doen voor hun baasje.


Ook Golden Retrievers kunnen goed gecombineerd worden met kinderen en andere huisdieren. Hierdoor is het een echte gezinshond en ze zijn geduldig en tolerant.


Golden Retrievers zijn minder waaks dan andere rassen en worden niet snel agressief. Door zijn gehoorzame karakter worden de honden ook veel gebruikt als hulphond of geleidehond.


Verschillen

Over het algemeen is een Labrador drukker, enthousiaster en lomper dan een Golden Retriever. Deze zijn juist zachtaardiger en rustiger en kunnen niet goed tegen ruzie.


Ook hebben Golden Retrievers meer de behoefte om het hun baasje naar de zin te maken, terwijl Labradors erg uit zijn op hun eigen bezigheid. Dit kan uiteraard altijd erg verschillen per hond.


Overzicht

 • Beide rassen zijn geschikt voor het gezinsleven.

 • Ze zijn lief, betrouwbaar en enthousiast.

 • Labradors zijn drukker, waar Golden Retrievers een rustiger karakter hebben.

 • Ook hebben Golden Retrievers meer de behoefte hun baasje te "pleasen" dan Labradors.


2. Uiterlijk


Overeenkomsten

Wanneer je aan een Labrador-hond en Retriever denkt, denk je bij beide aan een blonde vacht, middelgrote bouw en sterke spieren.


Beide rassen worden gekarakteriseerd door een gemiddelde grootte met een gespierde bouw en enigszins korte poten.


Tevens zijn honden van deze twee rassen allebei vrij dik in vacht.


Verschillen

Op het gebied van uiterlijke kenmerken zijn er echter ook verschillen te ontdekken. Bij Golden Retrievers is de vacht over het algemeen langer, waarbij het een licht crèmige tot mahonie kleur kan hebben.


De oren van deze hond zijn groot en hangen. Zijn lange staart valt vaak naar beneden.


Labradors daarentegen hebben vaak een kortere vacht, waarbij de kleur varieert van blond tot zwart, roodbruin en chocolade bruin.


Deze hondensoort heeft vaak ook een wat stevigere bouw dan een Golden Retriever. Zijn oren hangen minder en ook zijn staart is korter qua haar en krachtiger.


Overzicht

 • Zowel Labradors als Golden Retrievers hebben een blonde, dikke vacht en een stevige bouw met sterke spieren.

 • Labradors kunnen echter ook verschillende soorten bruin of zwart zijn.

 • Ook zijn Labradors net iets steviger en gespierder dan Golden Retrievers.


Bruine labrador ligt op grasveld met tong uit bek
Dit is een bruine Labrador!

3. Verzorging


Overeenkomsten

Beide hondenrassen verharen door verandering van de jaargetijden veel. Ze hebben immers een dikke vacht, waardoor vooral in de lente en herfst veel verharing optreedt.


Het is belangrijk beide honden genoeg te behandelen met een borstel om overtollig haar te verwijderen.


Verschillen

Op dit gebied zijn echter wel wat verschillen op te merken. Een Labrador-hond heeft namelijk vooral kort haar, waardoor het makkelijker bij te houden is. Door er eens per maand met een zachte borstel doorheen te gaan, wordt de vacht voldoende onderhouden.


Het ras verhaart wel meerdere keren per jaar, waardoor juist in deze verhaarperiodes extra aandacht aan loszittende haren verstandig is.


Aan de andere kant heeft een Retriever langer, golvend haar, waardoor hiervoor meer aandacht vereist is. Dit ras heeft overigens ook een dubbele vacht, waarbij de onderste vacht een waterafstotend karakter heeft.


Deze eigenschappen zorgen ervoor dat deze honden een keer per week goed geborsteld moeten worden.


Golden Retrievers moeten ook eens in de zoveel tijd naar de trimmer, maar ga hierbij niet zelf met een scheerapparaat aan de gang.


Hierbij kun je namelijk de waterafstotende ondervacht beschadigen, welke ook tegen ziektes bescherming biedt. Hierdoor kan beschadiging optreden, waardoor jouw hond vatbaarder is voor ziekteverwekkende organismen.


Overzicht

 • Beide hondenrassen verharen veel door hun dikke vacht.

 • Echter voor Golden Retrievers is meer verzorging nodig door de langere, dubbele vacht.

 • Dit ras moet wekelijks geborsteld worden, terwijl dat voor een Labrador maandelijks voldoende is.

 • Bezuinig tot slot niet op een hondentrimmer, dit is het beste voor jouw hond.


 

Bij zowel een Labrador als een Golden Retriever is een goede kam of borstel dus essentieel doordat zo zoveel verharen. De Furminator is in dit geval zeker een aanrader!


 

4. Beweging


Overeenkomsten

Zoals gezegd, hebben zowel Labradors en Golden Retrievers veel energie. Je kunt wel raden dat deze rassen dan ook veel van beweging houden. Zo zijn honden van deze rassen gek op rennen, naast de fiets of tijdens het hardlopen bijvoorbeeld.


Daarnaast kunnen ze ook goed gecombineerd worden met apporteren, wandelen en zwemmen, waarbij beide rassen erg van water houden.


Ze houden dus van veel beweging, waarbij je rekening moet houden met ongeveer dertig minuten tot twee uur aan activiteit per dag.


Wanneer er voor te weinig beweging wordt gezorgd, kunnen de honden onrustig en vervelend worden, waarbij ze gaan blaffen, dingen kapot maken en andere problemen met het gedrag ontwikkelen.


Verschillen

Op het gebied van beweging voor Labrador-honden en Retrievers zijn er niet veel verschillen te ontdekken.


Het enige punt hierbij is dat Labradors net iets meer energie hebben dan Golden Retrievers en je er dus verstandig aan doet met deze iets meer activiteit te ondernemen. Golden Retrievers zullen net iets sneller rust kunnen vinden.


Overzicht

 • Labradors en Golden Retrievers zijn beide erg energiek en hebben veel beweging nodig.

 • Houdt dertig minuten tot twee uur beweging per dag aan om ongewenst gedrag te voorkomen.

 • Labradors zijn wel nét iets energieker dan Golden Retrievers.


5. Gezondheid


Overeenkomsten

Zowel Golden Retrievers als Labradors hebben een gemiddelde levensverwachting van tussen de tien en dertien jaar. Beide kunnen door fokken of gewoon door het ras risico's hebben op het oplopen van ziektes.


Verschillen

Welke ziekte zich ontwikkelt, kan echter wel verschillen. Goldens hebben bijvoorbeeld een hoog risico op erfelijke ziektes, waarvan er 47 bekend zijn bij het ras.


Hieronder valt de verhoogde kans op elleboog- en heupdysplasie, soorten kanker, oorontstekingen, retinadysplasie en spondylose.


Ook Labrador-honden kunnen last krijgen van heup- en elleboog dysplasie. Zij lopen risico's op ontstekingen in de gewrichten, waardoor het dier mank kan gaan lopen.


Dit kun je deels voorkomen door niet te wild met Labrador-puppy's te spelen en ze geen trappen te laten lopen.


Labrador-honden hebben overigens ook een verhoogde kans op het krijgen van atopie, problemen met het ruggenmerg en ontstekingen aan de oren. Vetbulten en kankergezwellen komen bij dit ras ook voor.


Golden Retriever loopt op tuinpad met groen hek op achtergrond
Dit is een Golden Retriever!

Welk ras past het beste bij jou?

Beide rassen hebben zo hun voor- en nadelen, maar welke van de twee past het beste bij jou?


Wanneer je kiest voor het Labrador-ras, kies je voor een energieke, ietwat lompe, lieve hond die houdt van veel beweging in de vorm van wandelen, rennen en zwemmen. Ze leren graag nieuwe dingen aan en hebben weinig verzorging nodig.


Er kunnen wel aandoeningen ontwikkeld worden, dus let op bij de hoeveelheid beweging op jonge leeftijd.


Golden Retrievers zijn eveneens energiek, maar kunnen sneller rust vinden, waarbij ze hun baasje zoveel mogelijk op hun gemak willen stellen.


Dit ras heeft meer verzorging nodig door zijn langere vacht en kan eveneens (erfelijke) ziektes oplopen. Hier krijg je wel ultieme zorgzaamheid en loyaliteit voor terug.


Conclusie

Of je nou voor een Labrador of Retriever kiest, beide rassen hebben veel energie en liefde te geven om jouw huishouden en gezin ultiem mee op te vrolijken en aan te vullen.


Voor beide rassen is ook een enorm behulpzaam e-book voor je in elkaar gezet, waarin alles beschreven staat wat je nodig hebt om de opvoeding zonder problemen door te komen.


Voor de Golden Retriever is er 'Golden Retriever Geheimen', die je hier kan ontvangen. Je kunt ook eerst onze review lezen over dit Golden Retriever boek.


Voor de Labrador is er het 'Labrador Handboek'. Deze is ook in handig e-book format. Zelfde geldt voor deze, ontvang hem hier of lees eerst onze review over Het Labrador Handboek.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page