top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Waarom hijgt een hond? [Opgelost!]


close up van hijgende zwarte hond met groen bos wazig op de achtergrond

We hebben allemaal vaak genoeg hijgende honden gezien, daar is niets ongewoons aan. Maar het is logisch als je jezelf afvraagt:"Waarom hijgt een hond nou eigenlijk?"


Een hond heeft verschillende redenen om te hijgen:


Een hond hijgt vaak om af te koelen, als hij opgewonden is of stress ervaart, tijdens het spelen of als hij pijn heeft. In ernstige gevallen waarin hij overmatig hijgt, betreft het onder andere zaken als: een zonnesteek, vergiftiging, hartfalen of bloedarmoede.


Onderwerpen


5 meest voorkomende redenen en oorzaken

Er zijn een hoop verschillende redenen te bedenken dat een hond hijgt.


Afkoelen

De eerste en meest voorkomende reden dat honden hijgen is om af te koelen. Honden kunnen namelijk niet zweten zoals mensen dat doen. Door te hijgen laten ze de koude lucht door hun lichaam rondgaan, waardoor ze afkoelen.


Lijkt het erop dat ze het heel erg warm hebben? Zet dan een ventilator of airco aan, pak een koude vochtige doek en houd deze op hun buik, zorg voor vers drinkwater, en maak een badje met wat koud water (niet té koud uiteraard).


Opgewonden of ontspannen

Je hond kan ook aan het hijgen zijn als hij gewoon ontspannen ergens zit of ligt, of als hij juist opgewonden is. Ook dit zijn normale signalen.


Angst en stress

Soms heeft het hijgen niets te maken met afkoelen, maar met angst of stress. Denk bijvoorbeeld aan situaties die hij spannend vindt, zoals wanneer buiten vuurwerk of donder is, als hij alleen thuis is, of als hij meegaat voor een rit in de auto.


Let op de signalen die je hond afgeeft om te bepalen of het inderdaad stress of angst is.Als je de signalen herkent, haal hem dan uit deze situatie en zorg dan dat je in de toekomst ervoor zorgt dat zo'n situatie zo min mogelijk voorkomt waarin hij dit ongemak ervaart.


Pijn en ongemak

Veel honden laten het niet snel zien als ze pijn hebben, maar als de pijn te erg wordt, kunnen ze het niet altijd blijven verbergen.


Ze kunnen dan gaan hijgen, en het gaat vaak samen met andere symptomen, zoals overgeven, diarree, verminderde eetlust, ijsberen, lusteloosheid en verandering in gedrag.


Als dit het geval is, breng je hond dan zo snel mogelijk naar je dierenarts, aangezien er dan waarschijnlijk meer aan de hand is.


Spelen

Hijgen is ook een teken van blijdschap. Dit zie je dan ook meteen aan de rest van zijn lichaam. Alles wijst dan op een blije en rustige hond.


De staart gaat dan vrolijk heen en weer, z'n gezicht is relaxed en de ogen zijn helder.


Eenmaal klaar met spelen, dan zal het hijgen vanzelf minder worden en ophouden. Het is normaal als ze nog even rustig verder hijgen, dit lijkt dan net op een glimlach.Hond hijgt veel: reden tot paniek?

Als je hond veel hijgt, en je hebt het idee dat dit niet hoort, dan kan een van de volgende oorzaken misschien wel het probleem zijn.


Allergische reactie

Je hond kan een allergische reactie hebben. Heb je hem recent nieuwe voeding of medicatie gegeven?


Door de signalen van een allergische reactie te herkennen, kan je dit als oorzaak van het hijgen uitsluiten of bevestigen.


Ademhalingsproblemen

Overmatig hijgen kan ook het gevolg zijn van ademhalingsproblemen, bijvoorbeeld door een longontsteking of door de brachycefale kop van sommige hondenrassen.


Syndroom van Cushing

Wat het Syndroom van Cushing precies is, lees je in dit artikel.


Honden met het Syndroom van Cushing hebben vaak een slechte vacht, drinken en plassen erg veel, hebben erg veel honger, en jawel, hebben last van excessief hijgen.


Overgewicht

Dat overgewicht bij je hond niet goed is, dat wist je waarschijnlijk al. Het overgewicht kan ervoor zorgen dat je hond moeite heeft om zuurstofrijk bloed door z'n lichaam te pompen.


Maak met je dierenarts een plan van aanpak om overgewicht bij je hond tegen te gaan, aangezien het kan leiden tot ernstigere problemen, zoals artrose en hartfalen. Daarnaast kan het de levensduur flink verkorten.


Pijn

We hebben het al eerder genoemd; overmatig hijgen kan het gevolg zijn van pijn. Je hond houdt zich graag sterk en laat niet snel zien dat hij pijn heeft.


Vaak gebeurt het hijgen dan ook bijvoorbeeld 's nachts.


Oververhitting

Dit is vaak het geval in de zomer, als de zon fel schijnt en de temperatuur stijgt. Laat ze in deze dagen dan ook niet in een snikhete auto.


In het geval een zonnesteek, hijgt je hond hevig en lijkt het erop dat hij moeite heeft met ademhalen.


Haal ze in dit geval uit de zon en zet ze in de schaduw of op een koele plek. Zorg dan ook dat ze genoeg vers en koel water hebben.


Andere symptomen waaraan je een zonnesteek kan herkennen zijn:

  • Snelle hartslag

  • Glazige ogen

  • Warm lichaam

  • Veel dorst

  • Donkere of juist felrode tong en tandvlees


Je kan oververhitting het beste voorkomen door je hond niet te veel buiten te laten met de warme temperatuur en door te zorgen dat er altijd genoeg te drinken is.


Hartproblemen

In het geval van hartproblemen, is je hond constant aan het hijgen. Daarnaast kunnen ze af en toe ook hoesten en zien ze er over het algemeen zwak en moe uit.


moeie hond ligt op bed

Nog een aantal andere oorzaken kunnen bloedarmoede of Eclampsie (melkkoorts) zijn. Als je vermoedt dat een ernstige oorzaak de reden is dat je hond veel hijgt, ga dan zo snel mogelijk langs je dierenarts.


Waarom hijgt m'n hond 's nachts?

Als je hond 's nachts hijgt, terwijl het niet zo heel warm is, dan kunnen daar meerdere redenen voor zijn.


Het kan zijn dat je hond verlatingsangst heeft en hij het niet fijn vindt dat hij 's nachts alleen is. Dit is eerder het geval bij puppy's, en minder vaak bij volwassen honden.


Als je denkt dat je hond 's nachts hijgt door verlatingsangst, dan is het een idee om de radio zachtjes aan te zetten, wat hem gerust kan stellen.


Zoals eerder vermeld kan ook het ook zijn dat ze pijn hebben. Dit kan ook een reden zijn dat ze 's nachts hijgen. Is dit het geval, ga dan naar de dierenarts.


Conclusie

Veel redenen dus dat een hond kan hijgen. Ze hijgen om af te koelen, als ze vrolijk zijn, maar ook als ze pijn hebben.


Let op de situatie waarin het hijgen gebeurt om de oorzaak te achterhalen. Als je het niet vertrouwt, schakel dan altijd je dierenarts in.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page