top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Dit is wat je moet weten over tongelen bij een hond!Misschien valt het je wel eens op dat je hond op bepaalde momenten ineens zijn tong over zijn neus haalt.


Dit noemen we tongelen. Wat is tongelen precies en wat is de reden ervoor?


Tongelen is wanneer een hond zijn tong even een stukje uitsteekt of over zijn neus haalt. Dit is vaak een teken van angst of ongemak. Ze doen dit om zichzelf gerust te stellen of om een andere hond te laten weten dat ze geen bedreiging vormen.


Onderwerpen


Wat is tongelen?

Honden hebben veel manieren om bepaalde dingen te communiceren. Tongelen is daar een van.


Wanneer je hond een stukje van zijn tong even snel naar buiten steekt, of wanneer hij deze helemaal in een directe beweging over zijn neus haalt, dan noemen we dit tongelen.


Het tongelen gebeurt wanneer je hond angst, stress of ongemak ervaart. Dit kan bijvoorbeeld zijn doordat je hem aait op een plek die hij niet zo prettig vindt, of als hij een andere hond tegen komt op straat.


Door te tongelen stelt hij zichzelf gerust, maar het is ook een manier om aan andere honden aan te geven dat hij geen bedreiging vormt.


Kan het kwaad?

Je hond tongelt op het moment dat hij stress ervaart of zich niet op zijn gemak voelt. Het hebben van stress kan op de korte termijn in principe geen kwaad.


Vaak is het ook maar een kort moment dat je hond aan het tongelen is, bijvoorbeeld wanneer je hem een aai over zijn kop geeft, of als je met een camera in zijn gezicht zit. Door te tongelen laat hij dan zien dat hij dat niet zo prettig vindt.


Als je hond echter gedurende een langere periode stress ervaart, dan kan er iets anders aan de hand zijn.


Een aantal andere signalen van stress die je kan herkennen zijn dan:

Mocht je een aantal van deze signalen herkennen, ga dan langs je dierenarts om te laten onderzoeken of er geen medische problemen meespelen.Tongelen voorkomen

Hoewel het tongelen zelf geen kwaad kan, is het wel een indicatie dat je hond stress heeft. Dit wil je natuurlijk graag voorkomen.


Let eens op je hond; in welke situatie haalt hij die lange lap over zijn neus?


Aai je hem bijvoorbeeld over zijn kop als hij dit doet? Dan weet je dat hij dat niet prettig vindt. Of komt er een andere hond in een rechte lijn op hem aflopen?


Zorg dan dat je dit soort situaties zoveel mogelijk probeert te vermijden.


Conclusie

Als je hond tongelt kan dit zeker geen kwaad. Het is alleen een manier voor hem om te laten weten dat je in zijn personal space komt, of dat hij een bepaalde situatie niet prettig vindt.


Als je weet wat het tongelen triggert, probeer dan zulke situaties te vermijden.


En blijft hij maar likken en vertrouw je het niet helemaal? Ga dan uiteraard even langs je dierenarts.


Meer artikelen


Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page