top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Wow, reusachtig! 15x de grootste hondenrassen ter wereld!


Vrouw zit met grote Duitse Dog op stoep voor graffiti kunstwerk

Ondanks de vele ruimte die ze innemen en kilo's voeding die ze op een week kunnen verorberen zijn grote honden vaak fantastische huisdieren.


Bij de grootste hondenrassen ter wereld zijn ook vaak de meest lieve en rustige honden te vinden!


Heb je de ruimte en tijd om een grote hond in huis te halen, dan loont het zeker de moeite om even een kijkje te nemen in onderstaande lijst van top 15 grootste hondenrassen ter wereld.


Gegarandeerd zullen deze lieve loebassen je hart veroveren!


1. Engelse Mastiff

Een Engelse Mastiff wordt gezien als een echte familiehond met een rustig en makkelijk karakter. De Engelse Mastiff werd door de Romeinen ingezet als vechter tegen leeuwen, beren, stieren en zelfs gladiatoren in de arena's.


Toch wordt dit ras gekenmerkt door zijn stressbestendigheid en gelatenheid.


De hond wordt niet snel van zijn stuk gebracht maar zal wel ingrijpen wanneer zijn baasje bedreigd wordt. Geen blaffende waakhond, maar een trouwe viervoeter die opkomt voor zijn roedel.


Een consequente opvoeding is nodig, de Engelse Mastiff heeft dan wel een makkelijk karakter, hij doet ook graag zijn eigen willetje.


Deze hond kan tot 100 kg wegen, het is dus erg belangrijk dat een baasje zijn hond leert omgaan met dit grote lijf.


Doordat een Engelse Mastiff sowieso al een erg groot en breed lichaam heeft, is overgewicht soms moeilijk op te merken. Het is echter erg belangrijk om de hond op het juiste gewicht te houden en regelmatig te bewegen!


Engelse Mastiff loopt door bos

2. Ierse Wolfshond

Een andere Gentle Giant is de Ierse Wolfshond. Gemiddeld weegt deze hond tussen de 40 en 50 kg, een relatief lichte hond binnen de categorie grootste hondenrassen dus! Toch kan hij een schofthoogte tot 80 cm bereiken.


De Ierse Wolfshond werd vroeger ingezet om te jagen op wolven en zelfs tijdens oorlogen om mannen van de rivaliserende partij van hun paard af te trekken.


Ondanks dit pittige verleden is deze rashond een echte hartendief.


De Ierse Wolfshond is een echt roedeldier en houdt er daarom niet van om alleen te zijn. Te midden van een groot gezin waar hij aandacht en liefde krijgt voelt hij zich op zijn best.


Bezoekers hoeven geen schrik te hebben bij het zien van deze grote hond, het is een absolute allemansvriend.


Grote Ierse Wolfshond staat naast hele kleine Chihuahua op grasveldje

3. Sint-Bernard

Een Sint-Bernard is erg gekend omwille van de vele tekenfilmpjes waarin hij opdraaft met een tonnetje rond zijn nek en mensen redt uit de sneeuw.


Dat dit ras jarenlang als reddingshond werd ingezet, klopt volledig. Het tonnetje drank daarentegen zou verzonnen zijn. De Sint-Bernard ging echter wel naast verkleumde mensen in de sneeuw liggen om ze warm te houden tot er hulp op komst was!


Deze slimme lieverd heeft een erg makkelijk karakter, toch kan hij beschermend uit de hoek komen als er gevaar zou dreigen voor zijn gezin. Bezoekers thuis hoeven echter niks te vrezen.


Dit ras vraagt wel wat energie op het vlak van onderhoud. Door zijn hangende lippen heeft de hond nogal de neiging om veel te kwijlen. De langharige Sint-Bernardshonden moeten ook regelmatig geborsteld worden.


Sint-Bernard hond met tong uit zijn bek staat rustig op straat

4. Turkse of Anatolische Herdershond

Zoals de naam al doet vermoeden is de Anatolische Herdershond een territoriaal ras en wordt deze hond het liefst aanbevolen aan ervaren hondenbaasjes.


Een consequente opvoeding is belangrijk, dit ras kan namelijk van nature dominant uit de hoek komen.


Deze viervoeter wandelt heel graag, liefst minstens een uur, twee keer per dag. Een baasje dat perfect weet om te gaan met dit ras zal een ontzettend trouwe, zorgende en intelligente hond in huis halen.


De Anatolische Herdershond is geschikt als gezinshond indien hij een strikte training krijgt waar alle gezinsleden zich aan houden. Geen ras voor beginners!


Turkse of Anatolische Herdershond staat voor oud grasveldje

5. Newfoundlander

De grote vriendelijke beer onder de honden, is de Newfoundlander. Een hond met een erg makkelijk karakter, die houdt van beweging, opdrachten en vooral... water!


De Newfoundlander zou ontstaan zijn op het eiland Newfoundland uit een mix van berenhonden van de Vikingen en werkhonden van de kolonisten. Een erg sterke hond die vissers hielp bij het binnenhalen van de netten en zelfs werd ingezet als sledehond.


Een Newfoundlander is erg lief en intelligent. Hij ziet er niet alleen uit als een beer, hij heeft ook het karakter van een echte knuffelbeer en voelt zich goed in een gezin.


De hond komt voor in drie kleuren, hetzij bruin, zwart of zwart-wit. Zijn pels vraagt veel verzorging. De haren gaan namelijk makkelijk klitten wanneer deze niet voldoende geborsteld wordt.


Was deze hond liever niet met shampoo, zijn pels is namelijk zelfregulerend en waterafstotend.


Grote wollige Newfoundlander zit met tong uit zijn bek op het strand

6. Deense Dog of Duitse Dog

Over de naam van de Deense of Duitse Dog bestaat soms wat verwarring. De Duitse Dog komt uit Duitsland maar wordt door de Britten en in onze contreien nog steeds als Deense Dog bestempeld.


Dit grote vriendelijke ras is een plezier om in huis te hebben. Een Duitse Dog heeft een makkelijk karakter. Door zijn postuur vraagt dit dier echter wat training als puppy om dit grote lichaam te leren beheersen.


Een Duitse Dog heeft korte stugge haren waarvan hij relatief weinig verliest. Op dat vlak heeft dit ras weinig verzorging nodig.


Eigenaren van een Duitse Dog moeten wel alert zijn voor medische aandoeningen. Dit ras, net zoals de meeste grote rassen, is namelijk gevoelig voor een aantal kwaaltjes zoals maagtorsie.


Grote Duitse Dog zit rustig bij rugtassen van zijn baasje

7. Bordeauxdog

Wie houdt van stevige gespierde honden zal zeker meteen verliefd worden op de Bordeauxdog. Deze hond met zijn mooie cognac-kleurige pels en gerimpelde huid lijkt erg imposant.


Toch kan hij je erg lief aankijken met zijn diepliggende ogen en zijn zachte kortharige pels geeft deze hond een hoog knuffelgehalte.


Een Bordeauxdog werd vroeger ingezet tijdens de jacht en zelfs als vechthond tijdens de oorlog. Ze hebben een protectionistisch karakter en een erg hoog uithoudingsvermogen, in tegenstelling tot wat het stevige lijf doet vermoeden.


Wie deze hond consequent opvoedt, krijgt er een echte familiehond voor in de plaats. Het is een ras dat echter beter niet alleen gelaten wordt met kleine kinderen. Een goed opgevoede Bordeauxdog is erg lief, maar kan door zijn imposante lichaam makkelijk iemand omver duwen en onbewust verwonden.


Bordeauxdog staat hijgend en alert op droog aarde veldje

8. Leonberger

Ontzettend zacht van pels en tevens zachtaardig van karakter is de Leonberger. Het ras wordt vaak aangeduid als de leeuw onder de honden.


De hond, gefokt in Leonberg, moest namelijk passen bij de naam en het wapenschild van de Duitse stad.


De Leonberger is een hond die veel verzorging vraagt maar heel veel liefde teruggeeft. Zijn makkelijke en onverstoorbare karakter maakt van deze lieve reus de ideale familieband.


Grote Leonberger staat lekker in het water om zich heen te kijken

9. Dobermann

De Dobermann behoort met zijn gemiddelde schofthoogte van bijna 100 cm tot de grootste hondenrassen ter wereld. Zijn uiterlijk is eerder frêle maar deze hond staat wel erg stevig op zijn poten.


Het ras werd gefokt met als doel een erg waakzame hond in huis te hebben die bescherming kan bieden en afschrikkend werken.


De Dobermann heeft daarom vaak de reputatie om geen geschikte familiehond te zijn. Veel hangt echter af van de opvoeding. De hond waakt graag en zal dat dus ook voor de kinderen uit zijn gezin doen.


Een speelse Dobermann kan soms zijn eigen kracht en energie onderschatten. Een ras dus voor wie reeds ervaring heeft met honden en veel tijd wilt spenderen met zijn viervoeter.


Dobermann zit rustig op een grasveldje tussen de paardenbloemen

10. Reuze Schnauzer

Voor wie houdt van grote zwarte honden met een karaktervol uiterlijk is de Reuze Schnauzer een ras om te overwegen. Een energieke hond die met de juiste begeleiding makkelijk je beste vriend wordt.


De hond werd vroeger in Duitsland ingezet als werkhond bij landbouwers. Werkhonden hebben vaak de neiging om een eigen wil te hebben, wat hen goed maakt om hun taken correct uit te voeren.


Dat zorgt er wel voor dat dit soort hondenrassen een consequente opvoeding nodig hebben en een duidelijke sturing.


De Reuze Schnauzer is perfect geschikt voor actieve hondenbaasjes die ervaring hebben met het aansturen van hun hond.


Reuzeschnauzer staat in een bos en kijkt om zich heen

11. Ierse Setter

Een elegante en lieve hond waar niemand zijn ogen kan van afhouden is de Ierse Setter. Een ras dat als jachthond werd ingezet en dus houdt van spelen, lopen en andere activiteiten.


De Ierse Setter heeft een enorm kenmerkend uiterlijk. Zijn roodbruine vacht glanst prachtig wanneer deze goed wordt onderhouden. Houd dus rekening met regelmatige borstelbeurten en zelfs twee tot drie bezoekjes per jaar aan de hondentrimmer.


Een intelligente hond die wat sturing vraagt maar erg snel nieuwe commando's oppikt.


Geschikt voor nieuwe hondeneigenaren met een actieve levensstijl en die een consequente opvoeding kunnen bieden.


Ierse Setter zit rustig op een grasveldje

12. Pyrenese Berghond

Bij de grootste hondenrassen ter wereld mag de prachtig witte Pyrenese Berghond absoluut niet ontbreken. Deze zachtaardige hond is perfect geschikt voor gezinnen die op zoek zijn naar een grote hond met een rustig karakter en die gemiddelde activiteit vraagt.


Een Pyrenese Berghond werd speciaal gefokt om dierenkuddes in de bergen te hoeden. De hond houdt graag een oogje in het zeil, kan actief zijn wanneer nodig maar is niet het ras dat elk moment van de dag om aandacht en opdrachten vraagt.


De hond is erg zelfstandig en kan daarom soms wat koppig lijken. Een consequente opvoeding is dus een must! Zeker geschikt voor nieuwe hondeneigenaren.


Grote witte Pyrenese Berghond speelt in de sneeuw

13. Schotse Deerhound

Een groot hondenras dat er erg ruig uitziet en toch ontzettend lief is, is de Schotse Deerhound. De ruwe pels lijkt in plukken te groeien en geeft misschien een onverzorgde indruk, maar kan ook als erg schattig worden ervaren.


Deze lieverd is erg actief, ideaal als actieve familiehond. De Schotse Deerhound heeft, zoals windhonden in het algemeen, een erg groot uithoudingsvermogen. Wie dus een vierpotige loopgezel zoekt zal erg veel plezier beleven aan dit ras.


Het is niet de meest intelligente hond, wat op zich geen probleem hoeft te zijn met zijn makkelijke karakter. Het zorgt er wel voor dat de Schotse Deerhound erg veel geduld vraagt bij de opvoeding.14. Cane Corso

Een sterke, trouwe en actieve hond, zo kan de Cane Corso het beste beschreven worden. Een werkhond die graag opdrachten uitvoert, sportief is en veel beweging nodig heeft.


De Cane Corso is een werkhond, wat dus betekent dat hij erg onafhankelijk kan reageren. Een hondenbaasje dat sterk in zijn schoenen staat en echt tijd wilt spenderen met de opvoeding van de hond is aan te raden.


De overwegend zwarte pels vraagt weinig verzorging. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende. Tijdens de rui mag deze vachtverzorging wat intensiever gebeuren en kan dagelijks kammen veel haren in huis vermijden.


Cane Corso kijkt om zich heen

15. Golden Retriever

Een allemansvriend is de Golden Retriever. Een trouw ras, lief en aanhankelijk dat perfect geschikt is als gezinshond.


De Golden Retriever werd vroeger gebruikt als jachthond. Ze voeren dus graag opdrachten uit, maken liefst dagelijks grote wandelingen en leren erg snel nieuwe dingen aan.


Deze hond wordt veel ingezet als hulphond, net omwille van zijn intelligente en toch erg zachte karakter. Een lieverdje om in huis te hebben, zeker geschikt voor nieuwe hondenbazen die graag grote wandelingen maken.


Golden Retriever staat trots op rotsen

Zeus, de grootste hond ter wereld

De allergrootste levende hond in de wereld is Zeus, de Duitse Dog uit Texas. Zeus meet iets meer dan één meter en eet dagelijks bijna anderhalve kilo hondenbrokken.


Omdat hij zo groot is drinkt Zeus niet uit een normale drinkbak, maar laten zijn baasjes gewoon water in de wasbak lopen waar hij dan uit kan drinken.


Hij gaat graag wandelen maar ligt vaak lui uit het raam te staren of dutjes te doen. Zeus staat officieel in het Guinness World Record boek als grootste levende hond ter wereld!


De allergrootste hond ooit was ook een Duitse Dog en heette.. Jawel, Zeus! Deze is helaas overleden in 2014 en was bijna 6 jaar oud geworden.


Door copyright kan ik hier helaas geen afbeeldingen van ze neerzetten, maar hier kan je wat afbeeldingen vinden op Google.


Maak geen overhaaste beslissing

Een grote hond in huis halen moet een weloverwogen beslissing zijn. Vele van bovenstaande rassen vragen een specifiek soort training.


De honden zijn vaak erg zachtaardig en prachtige familiehonden. Toch kunnen ze onbewust door hun grote en zware lichamen in vervelende situaties terechtkomen, denk maar aan het omverduwen van kinderen of zich los trekken van de lijn op wandelingen.


Ook zijn grote honden iets gevoeliger voor kwalen. Zeker omdat ze vaak een zwaar lichaam meetorsen op hun vier poten, waardoor gewrichtsproblemen eerder bij grote rassen voorkomen dan bij kleinere. Houd dus eventueel rekening met extra medische kosten.


Grote hondenrassen hebben ruimte nodig en zijn niet geschikt om te houden op een appartement of bij baasjes die niet goed te been zijn. Ze eten erg veel ten opzichte van de kleinere rassen, wat ook een hogere kost met zich meebrengt.


Sta zeker stil bij de levensverwachting van grote honden, die over het algemeen lager is dan kleinere honden. Zeker grote rashonden, die zuiver gekweekt werden, zijn nog gevoeliger voor specifieke kwalen, eigen aan het ras.


Van een grote lieve reus moet je dus misschien sneller afscheid nemen dan van een kleinere bastaard.


Meer artikelen

Comments


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page