Van de Jack Russel hebben we allemaal wel vaker gehoord. Maar wist je dat het Jack Russel ras eigenlijk bestaat uit meerdere soorten?
Het Jack Russel ras kent drie verschillende soorten, namelijk de Jack Russel Terriër, De Russel Terriër en de Parson Russel Terriër. Het verschil tussen de drie zit hem voornamelijk in de leeftijd, schofthoogte en gewicht.
Tabel met verschillen en overeenkomsten tussen de drie Jack Russel soorten
Onderwerpen
Welke soorten Jack Russel zijn er?
De Jack Russel kent dus drie verschillende soorten Jack Russel. Welke drie zijn dat en wat zijn de kenmerken van elk?
Jack Russel Terriër
De eerste soort op de lijst, de Jack Russel Terriër, heeft een vrij korte vacht. Deze is voor het grootste gedeelte wit met hier en daar wat bruine vlekken.
Deze Jack Russel is net als de andere soorten erg energiek en hebben dus voldoende beweging en stimulatie nodig.
Over het algemeen kennen Jack Russels niet veel gezondheidsproblemen, wat er voor zorgt dat ze een lang en gelukkig leven kunnen leiden, indien er goed voor ze wordt gezorgd.
De Jack Russel is een erg lief en loyaal beestje. Ze houden ervan om lekker te spelen en kunnen goed overweg met kinderen. Ook is het niet heel moeilijk om ze leuke trucjes aan te leren.
Een ding waar je wel op moet letten bij ze is dat ze erg goed kunnen springen en klimmen. Ze kunnen zomaar anderhalve meter springen. Zorg dus dat je een hek om je tuin of balkon hebt dat groot genoeg is, waar hij niet zomaar overheen springt.
Een Jack Russel weegt normaal zo'n 6 tot 8 kilo.
Aanbevolen voor jou:
Russel Terriër
De Russel Terriër ziet er net wat anders uit dan de andere twee soorten. Hij heeft namelijk wat kortere pootjes en een langer uitgerekt lichaam.
Russel Terriërs zijn echte werkhonden en zijn geschikt voor een hoop verschillende taken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jagen, behendigheidsparcours en spoorzoeken.
Daarnaast zijn ze ook erg geschikt als therapiehond, door hun loyale en vriendelijke karakter. Ze kunnen wel druk zijn en door hun jachtinstinct snel reageren op geluiden.
Parson Russel Terriër
De Parson Russel Terriër lijkt enigszins op de Jack Russel Terriër, maar het grootste verschil is de vacht.
De Parson Russel heeft namelijk een langere vacht. Deze is ook grotendeels wit, maar kan zwarte, bruine en/of grijzige vlekken hebben.
Ook de Parson Russel is lief, loyaal en zit bomvol energie. Genoeg beweging en stimulatie door speeltjes en activiteiten is voor deze soort dus ook van groot belang.
Ook de Parson Terriër zal zo'n 6 tot 8 kilo wegen.
De code is gekraakt! Met 'Het Complete Handboek Voor De Jack Russel' ontdek je alles wat je moet weten om maximaal te kunnen genieten van je Jack Russel!
Dit e-book zit vol waardevolle tips en informatie. Met dit e-book haal je een complete toolkit in huis om je Jack Russel met gemak op te voeden.
Je ontdekt manieren om de beste fokker te vinden, het trainingsproces te versnellen, de zindelijkheid te trainen, het voorkomen of afleren van geblaf en nog een hoop meer.
Ga nu hier naar de kortingspagina van het Het Complete Handboek Voor De Jack Russel en ontvang 5 gratis bonussen!
Overeenkomsten
De drie verschillende soorten hebben een hoop overeenkomsten, vandaar ook dat ze allemaal onderdeel zijn van hetzelfde ras.
Een ding wat alle drie de Jack Russel soorten gemeen hebben is hun vacht. De Jack Russel kent 3 vachttypes, namelijk gladharig, ruwharig, en gebroken.
Bij een gebroken vacht is de vacht een mix van zowel glad- als ruwharig.
Ook de kleuren waar de vacht uit bestaat is bij alledrie hetzelfde. Ze zijn namelijk allemaal voornamelijk wit, met lichtbruine, bruine en/of zwarte vlekken en markeringen. Sommige honden hebben één bepaalde kleurmarkering, terwijl andere driekleurig zijn.
De verzorging van alle drie de vachttypes is redelijk eenvoudig. Een keer per week borstelen is vaak voldoende.
De drie Jack Russel soorten zijn ook allemaal erg energiek. Dit zorgt ervoor dat ze genoeg beweging nodig hebben om al die energie kwijt te raken, anders kunnen Jack Russels gaan trillen.
Er zijn over het algemeen niet veel gezondheidsproblemen bij de Jack Russel, maar de ziektes en aandoeningen die er zijn, komen bij alle soorten wel voor.
Zo behoren oogproblemen, doofheid en problemen met de knieschijf toch wel tot de grootste problemen.
Nog een ding wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze erg goed te trainen zijn, ondanks dat ze best koppig kunnen zijn, maar dat hoort nou eenmaal bij het Terriër ras.
Mocht je nou hulp nodig hebben bij het opvoeden, dan is Brain Training For Dogs zeker een aanrader. Door middel van spelletjes die aan je uitgelegd worden met video's, is het trainen van je Jack Russel een eitje.
Lees onze review over deze online hondencursus of bestel hem tijdelijk met korting hier.
Als laatste zijn alle soorten erg vriendelijk en loyaal naar hun baasje toe, en ze kunnen je grootste maatje worden, maar de socialisatie en training moet wel meteen beginnen vanaf het moment dat je ze in huis krijgt.
Laat je puppy vaak genoeg uit en ga met hem naar een puppycursus, zodat hij verschillende andere mensen en honden leert kennen.
Wees overtuigend en consistent met de opvoeding, zodat de Jack Russel weet waar hij aan toe is.
Verschillen
Naast de overeenkomsten zijn er ook een aantal verschillen die ervoor zorgen dat ze alle drie als een eigen soort binnen het Jack Russel ras worden gezien.
Zo is een Parson Russel vooral meer gefokt voor de show in plaats van voor de jacht. Het is over het algemeen de grootste van de drie en heeft een langer hoofd en grotere borst.
De Jack Russel Terriër is iets energieker en makkelijker te trainen dan de Parson Russel Terriër, maar beiden moeten ze al vroeg getraind worden om ze een beetje in de hand te houden.
De Russel Terriër leeft vaak net iets minder lang dan de Jack Russel en Parson Russel. De Russel Terriër wordt vaak 12 - 14 jaar oud, terwijl de Parson en de Jack Russel tot wel 16 jaar oud kunnen worden.
Natuurlijk zijn niet alle honden hetzelfde, dus sommige karakteristieken kunnen bij de verschillende soorten wel enigszins door elkaar heen lopen.
Conclusie
Zoals je ziet hebben de drie soorten Jack Russel veel overeenkomsten, waardoor het niet gek is dat veel mensen ze niet uit elkaar kunnen houden of niet weten dat er drie soorten zijn.
En natuurlijk zijn er ook een aantal verschillen, zoals de leeftijd, het gewicht en de grootte.
Eén ding is zeker. Welke soort je ook besluit in huis te nemen, met elke Jack Russel soort zal je zeker een aanwinst voor het gezin te pakken hebben.
Ben je van plan een Jack Russel aan te schaffen of wil je gewoon meer over dit leuke ras weten? Dan is er 'Het Complete Handboek voor de Jack Russel'.
Lees hieronder meer!
Snel en gemakkelijk je JRT opvoeden met behulp van Het Complete Handboek Voor De Jack Russel!
Er zijn je al veel mensen voor geweest die een Jack Russel Terriër hebben opgevoed en grootgebracht.
Dat ging lang niet altijd even soepel. De Jack Russel is een koppig ras, en dat merk je wel tijdens de opvoeding. Helaas zal dat bij jou niet anders zijn.
Gelukkig is er Het Complete Handboek Voor De Jack Russel.
Dit is een compleet e-book geschreven door Jan Kramer (wat waarschijnlijk een pseudoniem is, maar dat maakt het niet minder waardevol).
Alles wat je wil weten, en eerlijk gezegd, MOET weten, staat hierin.
Het hele proces van het opvoeden van een Jack Russel is geperfectioneerd en teruggebracht tot een simpel, overzichtelijk, en volledig stappenplan.
De voor de hand liggende dingen, zoals het zindelijk maken van je pup, of het oplossen en voorkomen van probleemgedrag, worden stap voor stap uitgelegd.
Maar ook dingen waar je misschien niet zo snel aan zou denken, zoals hoe je de allerbeste fokker vindt voor jouw pup.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je je pup niet bij een broodfokker vandaan wil halen, maar hoe vind je dan wél die beste fokker? Dat legt Jan je uit in dit handige e-book.
In dit handige e-book, waar je overigens direct toegang tot heb na aankoop, zijn een dierenarts en 2 erkende fokkers geïnterviewd.
Je kan er dus van uitgaan dat de informatie in dit boek klopt en je verder zal helpen bij de opvoeding van je Jack Russel pup.
Werken alle tips en adviezen in dit e-book toch niet voor jou en je hond? Dat is geen probleem, je hebt namelijk 60 dagen niet-goed-geld-terug garantie.
Je hebt dus niets te verliezen! Probeer het nu!