top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

Wanneer wordt een Labrador rustiger?


Drukke Labrador rent over grasveld

Dit is vast herkenbaar voor je: je jonge Labrador die maar wild rond blijft rennen en springen, spelend met alles wat lost en vast zit.


Dat is even leuk, maar het wordt op een gegeven moment toch nét iets te veel. Dan wil je graag weer even wat rust in huis.


Het is op zo'n moment dat je je afvraagt: "Wanneer wordt een Labrador rustiger?"


Een Labrador Retriever wordt rustiger naarmate hij ouder wordt. Hoewel ze vaak lang jong en speels blijven, kalmeren de meeste Labradors tussen hun tweede en vierde levensjaar en worden ze mentaal volwassen.


Onderwerpen

 

Hulp nodig bij het opvoeden van je Labrador?


 

Wordt een Labrador wel rustiger?

Hoewel je het je nu misschien nog niet voor kunt stellen, worden Labradors zeker wel rustiger naarmate ze ouder worden.


Nou is het wel zo dat de Labrador wel gewoon een energieke hond blijft en je kan ervan uitgaan dat het nog wel even duurt voordat hij écht kalmeert.


Zelfs na twee jaar is je jonge Retriever nog steeds een beetje een pup, die bomvol zit met energie.


Het is belangrijk om je te beseffen wat je precies van hem verwacht wanneer je hem rustiger wil laten zijn. Moet hij de hele tijd braaf op dezelfde plek zitten?


De meeste Labs lukt dit gewoon niet, simpelweg omdat het zo'n enthousiast en energiek beest is.


Wat verstaan we dan onder een rustige Labrador?


De meeste honden, dus ook Labradors, gaan door verschillende fases heen wat betreft hoe actief ze zijn. Als puppy zijn ze extreem enthousiast en springen ze in het rond, terwijl een oude hond zich veel rustiger en kalmer gedraagt.


In enige mate gebeurt dit vanzelf, maar zeker niet van de een op de andere dag. Door de juiste opvoeding kan je dit proces wel versnellen en het een handje meehelpen.


Maar eerst is het belangrijk om te weten of je hond rondhuppelt van blijdschap of dat hij alleen maar hyperactief is.


Is hij blij of gewoon hyperactief?

Als je hond als een gek rondrent, tegen je opspringt en luidruchtig is, dan is dit niet een teken dat hij blij en energiek is, maar dat hij hyperactief is.


Een hyperactieve hond kan zichzelf moeilijk onder controle houden. In dit geval is het een goed idee om veel met hem te bewegen en te spelen, zodat hij zijn energie kwijt kan.


Let er wel op dat je eerst probeert het gedrag onder controle te krijgen, aangezien het spelen met een hyperactieve hond ervoor kan zorgen dat hij agressie gaat vertonen.


Over het algemeen zulle Labradors na verloop van tijd wel kalmeren, maar als hij hyper is, dan kan hij misschien wel angstig blijven.


Let op deze symptomen om te zien of je hond blij is, of hyperactief:

  • Rusteloos

  • Veel blaffen of janken

  • Spullen kapotmaken

  • Overmatig hijgen

  • Mensen bijten

  • Moeite met aandacht houden

  • Eigen staart achterna zitten of ander soortgelijk gedrag


Dit zijn allemaal symptomen van een hyperactieve hond.



6 tips om je hond te kalmeren

De vraag is nu dus: hoe zorgen we dat we onze onstuimige Labrador omtoveren tot een kalme en rustige hond?


Als eerst moet je begrijpen dat dit ongewenste gedrag zeker te verhelpen is. Nadat je Lab dit ongewenste gedrag 'verleerd' is, krijg je er een hele lieve hond voor terug met een geweldig karakter!


1. Energie kwijtraken

Het wilde gedrag van je hond komt voort uit een teveel aan energie. De oplossing hiervoor is dus simpel: deze energie kwijtraken!


Hoe doen we dat? Door je Labrador simpelweg veel te laten bewegen, raakt hij een hoop van deze opgekropte energie kwijt. Een vermoeide hond is een blije hond!


Labradors hebben zoveel energie omdat ze vroeger gefokt zijn om hard te werken; ze werden gebruikt om te helpen met vissen en jagen.


Tegenwoordig is dit helemaal niet meer van toepassing. We zijn lang niet zo actief meer als vroeger, en dan kan het teveel aan energie al snel een probleem vormen.


Als je hond zich gaat vervelen, dan moet hij zichzelf maar zien te vermaken, wat al snel leidt tot ongewenst hyperactief gedrag.


Het is dus belangrijk om ze genoeg beweging te gunnen en lekker met ze te spelen, zodat ze hun energie kwijt kunnen raken.


Veel beweging gaat ook nog eens overgewicht tegen, dus dat is ook nog eens mooi meegenomen!


Het is wel van belang om niet te ruig te spelen en te voorkomen dat ze gekke bewegingen maken of uitglijden over de vloer. Dit kan namelijk aandoeningen en problemen in de hand werken bij de groei van een Labrador.


Op het moment dat je hem uitgeput hebt, is hij lekker moe en zal hij niet snel meer voor probleemgedrag zorgen.


2. Neem de leiding

Een belangrijk deel van de opvoeding is dat je hond weet dat jij de baas bent. Doordat hij weet dat jij de leiding neemt, zal hij zich beter gedragen.


Door hem commando's aan te leren als 'Nee' of 'Af', weet hij dat bepaald gedrag ongewenst is. Natuurlijk is het ook de bedoeling om goed gedrag te belonen met wat lekkers.


Af en toe streng zijn hoort erbij, maar het is zeker niet de bedoeling om te schreeuwen of geweld te gebruiken. Dit werkt alleen maar averechts en is niet prettig voor de hond en voor het vertrouwen tussen jullie.


3. Mentaal stimuleren

Alleen fysieke beweging is niet altijd genoeg. Mentale stimulatie is ook erg van belang.


Lekker buiten snuffelen, een denkspelletje, of met andere honden spelen zorgt ervoor dat ze hun hersens gebruiken, waardoor ze mentaal ook gestimuleerd worden en uitgeput raken.


Een toffe combinatie van spelletjes en opvoeding is 'Brain Training For Dogs'. Dit is een trainingsprogramma waarbij je je hond met behulp van (denk)spelletjes leert om zich goed te gedragen.


Lees onze review over deze online hondencursus of ontdek hier meer over deze te gekke cursus.


4. Het gedrag aanpassen

Je Labrador kalmeren door z'n gedrag aan te passen klinkt natuurlijk logisch en is makkelijker gezegd dan gedaan.


Toch hoeft het niet moeilijk te zijn. Goed gedrag belonen werkt fantastisch bij Labradors.


De meeste Labs houden erg van eten en aandacht, dus door ze met snoepjes en knuffels te belonen bij goed gedrag, leggen ze al snel de link tussen deze twee.


Als je wacht tot je hond rustig en kalm is, en hem daarna beloont, dan weet hij dat hij snoepjes krijgt door kalm te zijn.


Door hem ook te negeren op het moment dat hij vervelend is, leert hij ook dat hij totaal geen aandacht of snoepjes krijgt als hij zo doet. Als het hem niets oplevert, dan is het snel klaar met dit gedrag.


5. Leer ze het 'rustig' commando

Door ze het commando 'rustig' aan te leren, kan je ze rustiger krijgen op het moment dat ze druk of hyperactief zijn.


Herhaal het woord vaak genoeg op de momenten dat ze rustig zijn, en beloon ze terwijl je het zegt.


Ook als ze tijdens het aaien of borstelen rustig zitten of liggen, kan je het af en toe ook zeggen, zodat je Labrador de juiste associatie ermee krijgt.


6. Van spelletje veranderen

Soms als je een spelletje met je Labrador speelt, merk je misschien dat ze er veel te hyper van worden, of misschien wel stout en vervelend.


Als dit het geval is, dan is het beter om dit specifieke spelletje maar niet meer te spelen. Het beste is dan om een ander spelletje te spelen waarbij hij wel de controle over zichzelf weet te behouden.


Als het moeilijk is voor hem om binnenshuis de controle te behouden bij het spelen van een spelletje, dan is het misschien beter om buiten met hem te spelen.


Hier kan hij sneller z'n energie kwijtraken door bijvoorbeeld grotere afstanden te rennen voor een balletje.


Hier nog een video met een goede oefening om je hyperactieve hond te kalmeren:


Hulp nodig bij het opvoeden?

Als je een Labrador in huis neemt (of überhaupt een hond), dan is een goede voorbereiding essentieel.


Het is niet alleen belangrijk dat je alle benodigdheden in huis hebt voor een pup, maar dat je je ook mentaal voorbereid op de opvoeding.


Wat je hier enorm bij kan helpen is 'Het Labrador Handboek'. Dit handige e-book zit vol met informatie, tips en oplossingen voor gedragsproblemen.


Ook als je je Labrador al een tijdje in huis hebt, is het zeker een toegevoegde waarde aan je kennis over de Labrador, wat je zal helpen om de eerste jaren met je Lab goed door te komen en hem op te voeden tot je beste vriend.


Nieuwsgierig geworden? Lees onze review over Het Complete Handboek Voor De Labrador, of ontvang hem meteen hier.

Conclusie

Labradors zijn hele lieve, intelligente honden die het je graag naar je zin maken, maar soms kunnen ze wat eigenwijs zijn en hebben ze wat meer hulp nodig om tot rust te komen.


Met genoeg beweging en consistente training echter kunnen dit soort problemen snel verholpen worden!


Meer artikelen

bottom of page