top of page

Heb jij af en toe ook zo'n lastige hond?

braintrain3.jpg

De honden van al je vrienden, familie en buren zijn allemaal zo braaf en luisteren als een vinkje, terwijl die van jou soms zo koppig is als een ezel.

Niet langer! Lees onze review over het trainingsprogramma

 

Brain Training For Dogs 

 

zodat jouw hond binnenkort exact doet wat jij wil!

De informatie in deze artikelen is uitsluitend bedoeld om te informeren. Hoewel de informatie met de grootste zorg is samengesteld, dient het niet als vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd je dierenarts als je vermoedt dat er iets mankeert bij je huisdier.

Wat kost een Labrador puppy?


Schattige bruine Labrador puppy kijkt hijgend in de camera

Een Labrador wordt door veel hondenliefhebbers gezien als dé ideale hond, wat zorgt dat dit hondenras erg populair is.


Niet zo gek, als je kijkt naar de karaktereigenschappen van de labrador. Zachtaardig, intelligent, actief en uitblinkend in vriendelijkheid: wie valt er niet voor de charme van dit geweldige ras!


Overweeg je om een Labrador pup in huis te nemen en ben je benieuwd welke kosten dit met zich mee brengt? In dit artikel lees je er alles over.


De aanschaf van een Labrador pup kost bij een goede fokker gemiddeld €1000. In het eerste jaar komen er ook nog een hoop andere kosten bij, denk aan inentingen, voer en trainingsbenodigdheden. De totale minimale kosten voor het eerste jaar liggen ongeveer tussen de €2400 en de €2800.


Onderwerpen

 

Zeker weten dat je kiest voor de juiste fokker? Ontdek het in 'Het complete handboek voor de Labrador!'

Het kiezen van de juiste fokker is niet het enige wat je leert in dit Complete Handboek. Ook ontdek je onder andere de beste manieren om probleemgedrag te voorkomen en hoe je het beste je Labrador verzorgt. Ontvang hem nu!

 

De aanschaf bij een goede fokker

Je besluit om een lieve viervoeter in huis te nemen staat vast en de grote zoektocht kan beginnen. Je oriëntatie zal starten bij het uitzoeken van een goede fokker.


Door je pup bij een betrouwbare fokker aan te schaffen weet je zeker dat je een gezonde hond koopt waarbij al veel aandacht is besteed aan het socialisatieproces.


Voor een goede fokker staat de gezondheid van de teef en de puppy's te allen tijde voorop en daarom zal de teef maximaal één keer per jaar of zelfs één keer per twee jaar een nestje krijgen. (Bekijk hier alle reglementen waar een goede fokker aan moet voldoen.)


Hierdoor is het zeer aannemelijk dat je op een wachtlijst komt. Een goede fokker is daarnaast aangesloten bij een rasvereniging, zal erop staan dat je de pup komt bezoeken én laat deze na een aantal bezoeken pas met minimaal 7 weken verhuizen.


Doordat een goede fokker rekening houdt met de zaken die hier zijn beschreven (en zelfs met nog veel meer!) betaal je wat meer voor je puppy.


Wanneer je een stamboom hond wil, is de prijs afhankelijk van de zogenaamde lijn waaruit de puppy komt.


Is de pup een afstammeling van Labradors die prijzen hebben gewonnen, dan kun je zomaar tussen de €1.500 en €2.000 betalen.


Dit is wel uitzonderlijk: over het algemeen liggen de prijzen bij een goede, officiële fokker zo rond de €1.000. De pup heeft dan een stamboom, alle papieren en benodigde vaccinaties.


Zeg nee tegen een broodfokker

Zoals je waarschijnlijk weet heeft niet iedere fokker de juiste bedoelingen. Helaas zijn er ook vandaag de dag nog een hoop broodfokkers: mensen die zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld willen verdienen aan de verkoop van puppy's.


Hierbij wordt geen rekening gehouden met het welzijn en de socialisatie van de moederhond en haar pups.


Zie je een fokker die meerdere rassen heeft, waarbij je geen duidelijk antwoord krijgt op je vragen en die geen enkele interesse heeft in jou en de leefomgeving waar de pup terecht komt?


Wees dan zeer alert, dit zijn signalen die duiden op een broodfokker. Ook werken zij vaak met vervalste stambomen en plaatsen ze de pups veel te vroeg uit het nest.


Uiteraard zit er een prijsverschil tussen een broodfokker en een goede fokker. Bij een broodfokker zal je voor een paar honderd euro een pup kunnen kopen.


Deze 'fokker' wil namelijk snel van de honden af, zo snel mogelijk geld verdienen en nog sneller de moederhond weer een nest laten krijgen. Met alle vreselijke gevolgen van dien.


Vachtkleur en de invloed hiervan op de prijs

Je weet inmiddels met welke aanschafprijs je ongeveer rekening dient te houden, maar heb je er wel eens aan gedacht dat ook de kleur van je toekomstige Labrador invloed heeft op de prijs?


Vooral de mate van zeldzaamheid heeft invloed. Hoe vaker een bepaalde kleur voorkomt, hoe goedkoper (in verhouding) de pup zal zijn.


Een blonde en zwarte Labrador komen relatief veel voor en zijn daardoor het goedkoopste in aanschaf. Voor een pup in een bijzondere kleur, zoals zilver, betaal je een hogere prijs.


Het eerste jaar: een totaaloverzicht van de kosten

Het moment is daar. Na een lange oriëntatie en een behoorlijke tijd wachten mag je eindelijk je puppy mee naar huis nemen.


Een prachtig moment, want vanaf nu ga je je puppy echt zien uitgroeien tot een volwassen hond. Wel moet je rekening houden met een aantal (vaste) kostenposten, met name in het eerste levensjaar van je hondje.


Om je het gemakkelijk te maken, hebben we een kleine opsomming gemaakt. Hierbij zijn gemiddelde prijzen gehanteerd.


Inentingen

Je puppy moet op 3 momenten (met 6 weken, met 9 weken en met 12 weken) speciale puppy inentingen krijgen om hem of haar te beschermen tegen veelvoorkomende ziektes zoals Parvo.


Deze entingen kosten ongeveer €46,00 per keer. Daarnaast krijgt je hond een jaarlijkse cocktail enting á €50,00.


Eten en drinken

Het water en het voer serveer je doorgaans in een voerbak en waterbak. De prijzen hiervan verschillen van €2,00 per bakje tot wel €100,00 per bakje. Volledig afhankelijk van je eigen smaak, budget en wensen.


Ook kun je eens kijken naar voerpuzzels; een speciale manier van voer aanbieden om je hond mentaal fit te houden.


Wát je hond precies te eten krijgt heeft een enorme invloed op het bedrag wat je kwijt bent. Het aanbod aan hondenvoer is enorm, en dan hebben we het niet eens alleen over brokken.


Ben je nog op zoek naar het allerbeste voer voor jouw lieve pup, dan kan je ik zeker het voer van Just Russel aanbevelen. Dit voer is volledig op maat gemaakt voor jouw hond, gebaseerd op een aantal simpele vragen die je eerst moet beantwoorden.


Kijk hier meteen op de site (nú met 30% korting!), of lees eerst mijn review over Just Russel hondenvoer.


Ook snoepjes om mee te trainen, botten en vers vlees zijn er in overvloed. Houd rekening met zo'n €60,00 tot €100,00 per maand aan kosten voor voer (Just Russel heeft echter al hondenvoer vanaf €19,99 per maand!), maar bedenk hierbij wel dat je het zelf zo goedkoop of duur kan maken als je wil.Hondenbelasting

In Nederland betaal je als bezitter van een hond in de meeste gemeentes belasting, de zogenaamde hondenbelasting.


De gemeente heft deze belasting om bijvoorbeeld losloopzones van te financieren. De hoogte van dit bedrag verschilt per gemeente: gemiddeld ben je zo'n €48,50 per jaar kwijt.


Bench en mand

Veel hondenbaasjes laten hun puppy de eerste tijd in een bench slapen. Ze creëren hiermee een veilig rustplaats voor de pup, waar hij of zij zich terug kan trekken om alle prikkels van de dag te verwerken en op adem te komen.


In de nacht zorgt een bench ervoor dat je puppy niet ongewenst spullen kapot maakt (want dat doen puppy's nu eenmaal) en ook bij het zindelijk worden kan het helpen.


Mocht je besluiten om een bench aan te schaffen, dan zal je hiervoor ongeveer €60,00 kwijt zijn. Voor een mand, kussen of hondenbed gaan we uit van ongeveer €50,00.


Een basic mand van de lokale dierenwinkel zal goedkoper zijn ten opzichte van een orthopedisch hondenbed. Wat de beste optie is, verschilt per hond.


Het is vaak een kwestie van uitproberen wat jouw puppy het prettigst zal vinden.Wandelen

Een riem, halsband en/of tuigje behoren tot de basisbenodigdheden van je pup. Ook hierbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt.


Een basic hondenriem heb je al vanaf een euro of €10,00. Er zijn echter ook luxe merken op de markt die prachtige halsbanden en riemen aanbieden, vaak van hoogwaardige kwaliteit en bijzondere materialen.


Voor een dergelijk setje (halsband en riem) betaal je vaak al snel zo'n €120,00.Speelgoed

Ook speelgoed is zeker iets wat je niet mag vergeten bij de aanschaf van een puppy.


Speelgoed zorgt ervoor dat je pup zich prima kan vermaken en het voorkomt dat hij z'n tanden in je meubels zet.


Zeker puppy speelgoed voor tijdens het tanden wisselen is voor hen een aangename pijnverlichter.


Hoeveel je uitgeeft aan speelgoed ligt aan jezelf en aan je hond. Wil je je hond elke week verwennen met iets nieuws of is je pup een echte sloper?


Dan ben je meer kwijt dan wanneer je eenmalig een hoop speeltjes koopt waar je pup zolang mogelijk mee doet.


We gaan hier uit van gemiddeld €50,00 tot €200,00 in het eerste jaar.Controles bij de dierenarts

Hopelijk komt het niet te vaak voor, maar je moet er vanuit gaan dat je hond wel eens de dierenarts zal moeten bezoeken.


De prijzen voor de inentingen heb je eerder kunnen lezen. Een consult bij de dierenarts kost je ongeveer tussen de €35,00 en €40,00.


Wil je je puppy uiteindelijk laten castreren, dan ben je €156,00 kwijt. Voor een sterilisatie moet je rekenen op €290,00.


Bij beide bedragen zijn de nazorg en medicatie als pijnstillers inbegrepen.


Dierenarts kosten kunnen altijd flink oplopen als er om wat voor reden dan ook geopereerd moet worden. Daar gaan we natuurlijk niet van uit, maar het is verstandig om er rekening mee te houden.


Om flinke dierenartskosten te voorkomen, kan ik je zeker aanraden om een hondenverzekering af te sluiten.


Wil jij ook de beste verzekering voor jouw lieve pup, dan zou ik je aanraden om even mijn artikel te lezen waarin ik de beste hondenverzekeringen vergelijk.


(Heb je geen zin om alsnog hondenverzekeringen te vergelijken? Dan zal ik alvast de beste 2 voor je verklappen. Figo heeft namelijk de beste dekking en PetSecur is de goedkoopste en meest gekozen. Doe er je voordeel mee!)


Hieronder even een gemiddeld totaaloverzicht van de minimale kosten die je kan verwachten in het eerste jaar.

 

Je Labrador opvoeden wordt een makkie met het e-book

'Het Complete Labrador Retriever Handboek!'

 

Een hoop geld, maar ook een hoop geluk

Al met al kunnen we stellen dat de aanschaf van een Labrador pup behoorlijk in de papieren kan lopen.


Van aankoop tot benodigdheden en dierenarts bezoekjes: je trouwe viervoeter is niet goedkoop.


Gelukkig krijg je daar wel een hele hoop jaren aan liefde en plezier voor terug. Geniet van de puppytijd!


Meer artikelen

ความคิดเห็น


WhatsApp Image 2023-11-07 at 162139 5.jpg

Vers GEKOOKT hondenvoer?!

Ik heb laatst het hondenvoer van Butternut Box mogen testen. Benieuwd naar mijn review?

Ontdek mijn oordeel! ⇨

bottom of page